NavMenu

Region Zapadnog Balkana najmanje infrastrukturno integrisan - Gotovo sve zemlje imaju ograničen kapacitet kada je u pitanju finansiranje

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.09.2021. 11:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Meder Lorant/shutterstock.com)Ilustracija
Prije deset godina bilo je teško i zamisliti da se lideri Zapadnog Balkana sastaju i pričaju o infrastrukturi i infrastrukturnim projektima. Danas, to je već normalna stvar i smatram da se krećemo u dobrom pravcu ali činjenica je da smo izgubili cijelu deceniju, poručio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović na 30. Ekonomskom forumu u Poljskoj, u okviru panela "Razvoj infrastrukture - put ka bližoj saradnji i jačanju zajedničkog tržišta ne samo na Balkanu".

- Da je Zapadni Balkan u EU, sada bismo vjerovatno pričali ne o "via Carpatia" već o "via Adriatica", konektujući tako Poljsku sa geografski najbližim morem, a to je Jadransko more - saopštio je ministar u svom izlaganju dodajući da je on jedini predstavnik Zapadnog Balkana u ovoj diskusiji te da će govoriti ne samo u kontekstu Crne Gore već i u kontekstu cijelog Regiona koji je trenutno najmanje integrisan.

Milatović je kazao da postoje tri razloga zbog čega je Zapadni Balkan najmanje infrastrukturno integrisan. Prvi je institucionalni kapacitet.

- Prije nego što sam postao ministar radio sam u Evropskoj banci za rekonstukciju i razvoj na studiji koja je ocjenjivala institucionalni kapacitet svih zemalja centralno-istočne Evrope u smislu kako one pripremaju infrastrukturne projekte i došli smo do zaključka da postoje tri grupe zemalja - one koje to rade dobro poput Poljske, Mađarske i Baltičkih zemalja, zatim one sa srednjim institucionalnim kapacitetom kao što su Grčka, Rumunija, Bugarska i Hrvatska i one sa ograničenim kapacitetima, a to su zemlje Zapadnog Balkana - naveo je ministar.

Drugi razlog slabe integracije jeste koordinacija između samih zemalja Zapadnog Balkana.

- Ovdje je Berlinski proces dao značajan doprinos u dijelu osnivanja tzv. transportne zajednice koja sada koordinira infrastrukturne projekte u našim zemljama i radi na boljoj koordinaciji sa Evropskom komisijom i to je jedna pozitivna stvar koja je odmah dala rezultate - rekao je Milatović.

Prema njegovim riječima, treći razlog su finansije.

- Gotovo sve zemlje Zapadnog Balkana imaju ograničeni kapacitet kada je u pitanju finansiranje. EU i njena uloga je bila ovdje od velike pomoći jer je kreiran takozvani Investicioni fond za Zapadni Balkan, u okviru Berlinskog procesa, koji podržava infrastrukturne projekte. Naravno, to nije dovoljno - istakao je ministar i dodao da, kako bi se zemlje Zapadnog Balkana bolje i brže povezale sa EU, sva tri preduslova moraju da budu ojačana.

Milatović je komentarisao i to kako se naš region nalazi u čudnoj situacij.

- Prije 50 godina ovaj Region je upravo bio jedini u kojem nijesu postojale granice da bi danas bila situacija takva da jedino u ovom regionu u Evropi postoje granice.

On je takođe ukazao i na to da je Hrvatska, zemlja od 4 miliona ljudi, koja je poslednja pristupila EU dobila paket podrške od 22 mlrd EUR, a cijeli region Zapadnog Balkana od šest zemalja i populacije od 20 miliona 9 mlrd EUR jer nije dio EU.

- Crna Gora je, prošle godine, poslije tridesetogodišnje vladavine jedne partije dobila novu Vladu i mišljenja sam da upravo sadašnji lideri Zapadnog Balkana mogu i moraju uraditi više kako bi se ubrzao proces integracija - istakao je.

Vezano za temu panela ministar Milatović je pomenuo i loš primjer prethodne crnogorske Vlade koja je potpisala ugovor sa kineskom kompanijom za izgradnju autoputa u iznosu od milijardu dolara (valuta koja nije zvanična u Crnoj Gori) što predstavlja 20% BDP Crne Gore i kamatnom stopom od 2% da bi sagradila put od 40 km, po 25 miliona za jedan kilometar.

Poziv za učešće ministru Milatoviću uputio je Zigmunt Berdychowski, predsjedavajući Ekonomskog foruma, a organizator ovog važnog događaja je Fondacija Instituta za istočne studije. Ovaj trodnevni događaj čija je tema "Evropa u potrazi za liderstvom" ima misiju stvaranje povoljne klime za razvoj političke i ekonomske saradnje između država članica EU i njihovih susjeda.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.