NavMenu

Nekoliko namirnica koje stvaraju salo u tijelu

Izvor: Klix Četvrtak, 22.07.2021. 14:25
Komentari
Podeli
(Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)
Pokušaj da odgonetnete koja se hrana brzo pretvara u tjelesnu masnoću mogao bi vas zbuniti, pogotovo ako tek počinjete učiti o zdravim navikama u ishrani.

Ako želite mršaviti i ne možete shvatiti zašto vam dijeta nije uspjela, pobrinite se da vam nijedna od ovih namirnica ne usporava napredak i dovodi do nakupljanja masnoće u tijelu.

Bijeli hljeb

Što se tiče upravljanja tjelesnom masnoćom, pripazite na bijeli hljeb.

- Kada se pšenica rafinira kako bi se dobilo bijelo brašno, koje čini mnoštvo prerađene hrane, lišava se ne samo većine hranjivih sastojaka, već i vlakana i proteina, ostavljajući proizvod koji je u osnovi šećer i ima visok glikemijski indeks - kaže dr. Uma Naidoo.

Doprinose povišenom nivou šećera u krvi i metaboličkim bolestima, rezistenciji na inzulin i leptin te povećanom skladištenju energije u masnim ćelijama ili ukupnom povećanju tjelesne masti. Zbog jednostavnosti ove hrane i nedostatka masti i proteina koji usporavaju probavu, prerađena hrana s visokim glikemijskim sastojcima posebno je nezadovoljavajuća i povezana je s prekomjernim unosom kalorija.

Čips

- Ova uobičajena grickalica često dovodi do povećanja nivoa tjelesnih masti, posebno ako prečesto uživaju u njima - kaže dr. Matthew Olesiak.

Ustvari, jedno istraživanje otkrilo je da je čips hrana koja će najverovatnije dovesti do viška kilograma u periodu od četiri godine - u poređenju s krompirom, pićima zaslađenim šećerom, prerađenim i neprerađenim mesom.

- Čips od krompira pun je masti, rafiniranih ugljikohidrata i soli. Svi zajedno rade na stvaranju ovisnosti, što je veliki razlog zašto ne možete jesti samo jedno - kazao je.

- Pored toga, rafinirani ugljikohidrati u čipsu posebno su loši za struk, jer se često čuvaju kao masti. Kada jedete rafinirane ugljikohidrate bez vlakana za usporavanje probave, oni se vrlo brzo razgrađuju, a rezultirajuća glukoza odjednom se ulijeva u vaš krvotok. To uzrokuje brzi porast nivoa glukoze u krvi i pokreće oslobađanje hormona inzulina za skladištenje masti. Dio ove glukoze odmah se koristi za energiju. Ostatak se pretvara u mast za dugotrajno skladištenje. Dakle, ako jedete čips i druge rafinirane ugljikohidrate, većina kalorija pohranit će se u obliku masti - dodaje.

Krofne

Malo koja hrana može se porediti s krofnom. Iako je jutarnji užitak izvrsnog okusa, previše krofni može dovesti do viška masnog tkiva.

- Krofne sa šećerom su rafinirani ugljeni hidrati koji izazivaju brz rast nivoa šećera u krvi i privremeno zadovoljavaju glad - kaže dr. Olesiak.

U međuvremenu, gušterača oslobađa veliku količinu inzulina da bi brzo izbacila višak glukoze iz vašeg krvotoka i premjestila ga u vaše ćelije.

Margarin

Ako ste mislili da biste se mogli upotrebom margarina umjesto maslaca spriječiti nakupljanje dodatnih masnoća, griješite.

- Posebno je problematičan margarin s niskim udjelom masti, a ljudi su tada skloni pretjeranom unosu, jer misle da jedu nešto zdravo - kaže dr. Julie Miller Jones.

Alkohol

Ako ste primijetili da se oko vašeg želuca stvara neka dodatna težina, možda biste za to trebali krivit alkohol.

- Prekomjerna upotreba alkohola je povezana s povećanom prekomjernom masnoćom, zbog čega često čujemo izraz pivski trbuh - kaže Naidoo.

Pokazalo se da hronična konzumacija alkohola narušava mikrobiom crijeva i može dovesti do sindroma curenja crijeva, što dovodi do upale i može povećati tjelesnu masnoću. Slično tome, alkohol sadrži puno praznih kalorija, što znači da ne sadrži hranjive sastojke i može povećati gojaznost.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.