NavMenu

HE Perućica u prva tri mjeseca ostvarila rekordnu proizvodnju - U zamjenu osmog agregata biće uloženo 24 mil EUR, u toku pregovori o kreditnom aranžmanu

Izvor: eKapija Srijeda, 12.05.2021. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: Elektroprivreda Crne Gore)
HE Perućica obilježava 61. godinu postojanja i uspješnog rada. Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), kako je saopšteno, dan naše najstarije velike elektrane, koja je prve kilovat sate energije crnogorskom elektroenergetskom sistemu isporučila davne 1960. godine, obilježava u znaku proizvodnog rekorda ostvarenog u prvom kvartalu i ambicijom da uspješno završe kapitalnu rekonstrukciju preostala dva generatora, kao i zamjenu tri trafo bloka, u okviru predviđenih rokova, do sredine oktobra.

- Tokom prva tri mjeseca ove godine HE Perućica proizvela je rekordnih blizu 557.000 MWh električne energije, 67,2% više od plana za taj period godine, a dobri proizvodni trendovi nastavljeni su i prvih dana maja. Tome je u priličnoj mjeri, pored dobre hidrologije, doprinijela intezivna investiciona aktivnost i "osvježavanje" postrojenja i opreme u posljednje vrijeme - saopšteno je iz EPCG.

U proteklom periodu revitalizovano je pet mašina, a prošle godine zamijenjena su dva blok transformatora znatno savremenijim čime je napravljen veliki korak u "podmlađivanju" HE Perućica, a njen radni vijek produžen za najmanje još dvije decenije.

- Podsjetimo, u sanaciju građevinskih objekata, reparaciju ili zamjenu elektro i mašinske opreme u HE Perućica, posljednjih godina, uložena su znatna sredstva, a investicioni plan, koji je, u dobroj mjeri, već realizovan ukupno je vrijedan preko 60 mil EUR.

- Pored tekućeg održavanja i revitalizacije postojeće opreme i postrojenja, naš plan je da do kraja dovedemo i pregovore sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW) o kreditnom aranžmanu vrijednom 24 mil EUR, potrebnom za realizaciju projekta ugradnje osmog agregata, instalisane snage 58,5 MW. Time bi se, i bez dodatnih zahvata na sistemu za zaštitu životne sredine, povećala snaga i proizvodne mogućnosti Perućice - navodi se u saopštenju.

HE Perućica je najstarija velika hidroelektrana u Crnoj Gori, puštena u pogon 1960. godine. Nazvana je po vrelu Perućica, koje izvire u blizini hidroelektrane. Nalazi se na teritoriji opštine Nikšić, u sjevernom dijelu Bjelopavlićke ravnice, dok su male hidroelektrane smještene na teritorijama opština Kolašin, Podgorica, Cetinje i Šavnik. Njena instalisana snaga je 307 MW, a moguća godišnja proizvodnja oko 1.400 GWh. Korisna akumulacija je 225 miliona metara kubnih vode. Za proizvodnju električne energije HE Perućica koristi vode sliva rijeke Gornja Zeta, odnosno vode koje dotiču u Nikšićko polje i to pri povoljnom padu na kratkom rastojanju između Nikšićkog polja i Bjelopavlićke ravnice.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.