NavMenu

Štednja građana 1,8 mlrd EUR, trećina pripada strancima

Izvor: Mina Srijeda, 12.05.2021. 09:25
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Willfried Wende)
Štednja građana u prošloj godini povećana je 70,4 miliona EUR i na kraju marta je iznosila 1,8 mlrd EUR, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke (CBCG).

To je više od polovine, odnosno 51,3%, ukupnih depozita u sistemu. Od toga domaćim građanima pripada 1,29 mlrd EUR, dok je na računima nerezidenata, odnosno stranaca, skoro trećina oročenog novca ili 509,6 mil EUR.

Povećanju štednje u godini pandemije koronavirusa najviše su doprinijeli nerezidenti, koji su, prema zvaničnim podacima, u septembru prošle godine u ovdašnjim bankama imali 447 mil EUR, što je oko 62 miliona manje u odnosu na kraj prvog kvartala.

To govori da je očuvano njihovo povjerenje u stabilnost sistema i banke koje posluju na domaćem tržištu, ali i namjera da investiraju u projekte u Crnoj Gori.

Znatno manje od nerezidenata, ali ne i zanemarljivo, štednju su uvećali crnogorski stanovnici, koji su na računima uštedjeli dodatnih deset miliona EUR.

Za profesora na Fakultetu za menadžment u Herceg Novom, Vasilija Kostića, uvećanje štednje građana nije iznenađenje.

- Ključnim razlogom za uvećanje štednje smatram rast neizvjesnosti uzokovan pandemijom, koji uvijek rezultira snižavanjem granične sklonosti potrošnji, odnosno rastu štednje, jer niko ne zna šta slijedi. Oni čije su mogućnosti veće štede više od onih drugih, ali i jedni i drugi povlače kočnicu kada je u pitanju potrošnja - tvrdi Kostić.

Kada je riječ o privrednicima, oni su posljednjeg dana marta imali deponovano oko 1,75 mlrd EUR. Najviše depozita ima CKB u kojoj građani i privreda drže 917,7 miliona.

To ne čudi budući da Crnogorska komercijalna banka (CKB) ima najveće tržišno učešće u Crnoj Gori, nakon što joj se tokom prošle godine pripojila Podgorička. Slijedi NLB sa 440,9 miliona EUR depozita, koju na trećoj poziciji prati Hipotekarna sa 409,1 milion EUR.

U Erste banci oročeno je 379,7 miliona EUR, a u Universal Capital 334,5 miliona. Prva banka ima 287,8 miliona EUR depozita, Lovćen 178 miliona, Addiko 155,3 miliona, a Komercijalna 122,5 miliona EUR. Zapad banka raspolaže sa 107,4 miliona EUR deponovanih sredstava, Adriatic banka 94,8 miliona, dok je na posljednjem mjestu Ziraat u kojoj je 29,8 miliona EUR štednje građana i privrede.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.