NavMenu

Ukidanje neradne nedjelje traži 78% preduzeća

Izvor: Mina Utorak, 11.05.2021. 10:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Unija poslodavaca (UPCG) očekuje od nadležnih organa da pronađu rješenje za stavljanje van pravne snage odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini i ispuni zahtjev 78% preduzeća koja su se izjasnila za ukidanje neradne nedjelje.

Iz UPCG su kazali da je navedeni podatak jedan od rezultata onlajn anketnog istraživanja koje je UPCG sprovela među crnogorskim privrednicima, radi procjene uticaja neradne nedelje u okolnostima COVID-19 na njihovo poslovanje.

- Anketno istraživanje je sprovedeno krajem marta 2021. godine, na uzorku od 403 privredna subjekta (preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća i veliki privredni sistemi) iz sva tri regiona Crne Gore - dodaje se u saopštenju.

Učesnici istraživanja UPCG su, kako su naveli, kao prioritetni potez nadležnih naveli ukidanje neradne nedjelje tokom cijele godine, što je ocjena koju je dalo čak 65% anketiranih.

- Sa druge strane, 25% privrednika smatra da neradnu nedjelju treba ukinuti u toku trajanja turističke sezone, dok njih 10 navodi da je treba ukinuti na period od šest mjeseci - navodi se u saopštenju.

U anketi UPCG, 67% ispitanika je navelo da rad nedjeljom treba organizovati u toku jedne smjene, dok je čak 76% privrednika iskazalo spremnost da (u slučaju ukidanja neradne nedjelje) povećaju dnevnicu zaposlenima za rad nedjeljom.

Iz UPCG su naveli da po osnovu spornog člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, Crna Gora u toku ove godine ima 52 neradna dana po osnovu neradne nedjelje.

- Ako tome dodamo i 11 neradnih dana koji privrednicima, zaposlenima i građanima pripadaju po osnovu obilježavanja raznih praznika, dolazimo do podatka da ove godine, od ukupno 365 dana, čak 63 dana pripadaju kategoriji neradnih (17%) - pojasnili sui z UPCG.

Prema njihovim riječima, u maju 2021. godine ima čak devet neradnih dana (po osnovu spajanja neradne nedjelje sa prvomajskim, uskršnjim i praznikom povodom Dana nezavisnosti).

Iz UPCG su zatražili od Vlade i Ministarstva ekonomskog razvoja da hitno reaguju i preduzmu konkretne poteze koji će omogućiti uspješnost predstojeće turističke sezone i dalji oporavak crnogorske ekonomije.

Kako su naveli, iako su turistički poslenici ukazivali na izuzetno veliki broj gostiju tokom prvomajskih i uskršnjih praznika, izostalo je gostoprimstvo u vidu pratećeg dijela turističke ponude jer su svi trgovinski objekti i tržni centri bili zatvoreni, što je nevjerovatan propust i značajan gubitak za zemlju koja najavljuje uspješnu turističku sezonu i oporavak privrede.

Iz UPCG su istakli da propusti države, u vidu nekorišćenja kontrolnih mehanizama kojima bi se pripadajuća, zakonom regulisana prava radnika zaštitila, ne može biti opravdanje za uvođenje i zadržavanje neradne nedjelje – posebno jer se time ugrožava Ustavom zagarantovano pravo na rad i pravo na preduzetništvo.

Kako su rekli, prezentovani rezultati onlajn ankete UPCG, kao i navedene činjenice, predstavljaju snažan alarm za hitna postupanja koja treba da uslijede i omoguće da rezulti ovogodišnje ljetnje turističke sezone budu na nivou očekivanih.

- Ukoliko reakcija nadležnih izostane, slijedi krah sezone i scenario koji nije od interesa ni za privredu, zaposlene ni državu - kazali su iz UPCG.

Oni su poručili da će sačekati reakciju nadležnih i na temu neradne nedjelje se više neće javno oglašavati.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.