NavMenu

Na Montenegroberzi realizovano 50 transakcija - Najveći udio u prometu imale dionice Luke Bar

Izvor: Mina Nedjelja, 09.05.2021. 13:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rawpixel/shutterstock.com)Ilustracija
Rast indeksa i manji promet obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja objavilo da je deficit budžeta u prvom ovogodišnjem kvartalu iznosio 103,5 mil EUR.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, ojačao je 2,1 odsto na 769,37 poena, a MONEX dva odsto na 11.221,69 bodova.

Promet je iznosio 74,86 hiljada EUR i bio je 23,4 odsto manji od prošlosedmičnog. Najveći udio u prometu, realizovanom kroz 50 transakcija, imale su dionice Luke Bar, koje su sedmicu završile na 38,49 centi.

Rasle su akcije Budvanske rivijere i Plantaža, 16,1 odsto na 5,83 EUR, odnosno 8,9 odsto na 11 centi. Gubile su dionice Crnogorskog Telekoma i Crnogorskog elektroprenosnog sistema, 19,4 odsto na 1,2 EUR, odnosno 1,3 odsto na 74 centa. Akcije Elektroprivrede nijesu mijenjale vrijednost i iznosile su 3,2 EUR.

Trgovano je i dionicama Sveti Stefan hotela, Hotelsko turističkog preduzeća (HTP) Mimoza i Primorja, koje su u petak iznosile 2,7 EUR, odnosno 1,92 EUR i 2,98 EUR. Dionice Poslovno logističkog centra Morača u petak su koštale 3,35 EUR, Solane Bajo Sekulić 1,4 EUR, Mehanizacije i programata dva EUR, a Luke Kotor 4,78 EUR.

Trgovano je i akcijama Plantaža, Pobjede i Ugostiteljskog preduzeća Stadion, koje su sedmicu završile na 11 centi, odnosno deset centi i 50 centi. Napredak Kotor sedmicu je završio na dva centa, a Željeznička infrastruktura na 0,73 centa.

Ministarstvo finansija je početkom sedmice objavilo da je deficit budžeta u prvom kvartalu iznosio 103,5 miliona EUR ili 2,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 93,4 miliona manje u odnosu na planirani.

Oni su saopštili da je kretanje fiskalnih parametara i u prvom kvartalu bilo pod direktnim uticajem mjera koje se sprovode u cilju zaštite javnog zdravlja, a koje neminovno utiču na ograničavanje ekonomskih tokova.

- Prihodi budžeta u periodu od januara do kraja marta iznosili su 348,4 miliona EUR ili 7,5 odsto procijenjenog BDP-a, što je 15,9 miliona više u odnosu na planirane, prvenstveno usljed veće naplate po osnovu poreza na dobit preduzeća - navedeno je u izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za prva tri mjeseca.

Isti resor je u četvrtak, na svom sajtu, objavio rješenje o privremenom finansiranju za maj, u skladu sa odlukom Vlade da, umjesto donošenja budžeta, pređe na tu vrstu finansiranja. U rješenju se, između ostalog, navodi da se potrošačkim jedinicama koje se finansiraju iz budžeta, odobravaju sredstva do iznosa jedne dvanaestine stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini.

Nepotrošena sredstva odobrena rješenjima o privremenom finansiranju za januar, februar, mart i april mogu se, kako je objašnjeno, utrošiti u maju.

Sedmicu je obilježila je poruka evropskog komesara za proširenje, Olivera Varheljija da EU radi na mogućem rješenju kako bi pomogla Crnoj Gori u teškoćama nastalim usljed kreditnog aranžmana za auto-put.

On je saopštio i da su u komunikaciji sa Vladom po tom pitanju.

- Izlgeda da je to jako velika finansijska prepreka za život u Crnoj Gori - kazao je Varhelji, tokom zvanične posjete Crnoj Gori, i dodao da nije na EU da razmatra finansijsku situaciju u zemlji.

Avio-kompanija ToMontenegro ove sedmice je postala nosilac sertifikata vazdušnog operatera (AOC), kojim se utvrđuju njena prava i obaveze, kao i obim operacija koje može da obavlja.

Iz avio-kompanije su saopštili da je dobijanje tog sertifikata veoma zahtjevan i kompleksan proces, čime se ToMontenegro osposobljava i sertifikuje za obavljanje redovnog i povremenog vazdušnog prevoza putnika i robe.

- Dobijanjem AOC-a kompanija je pokazala da zadovoljava sve uslove po pitanju opreme, stručne osposobljenosti zaposlenog osoblja, organizacione strukture, odobrenih operativnih priručnika, kao i brojne druge uslove, kojima se obezbjeđuje sigurno i bezbjedno izvođenje vazdušnih operacija koje namjerava da obavlja - navodi se u saopštenju.

Iz Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) početkom sedmice je najavljeno da će roming u regiji Zapadnog Balkana od 1. jula biti potpuno besplatan, kao i da će naredni korak biti snižavanje tih cijena i sa EU.

Predstavnici RCC-a su saopštili da će zahvaljujući regionalnoj saradnji, već od 1. jula roming biti potpuno besplatann na Zapadnom Balkanu.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.