NavMenu

Kostić: Procjena Vlade o uspješnosti sezone ambiciozna, situacija sa koronavirusom daleko od stabilne

Izvor: Mina Četvrtak, 06.05.2021. 09:21
Komentari
Podeli
Vasilije Kostić (Foto: YouTube/screenshot)Vasilije Kostić
Vladina prognoza da će se tokom turističke sezone dostići oko 60% prihoda iz 2019. godine je ambiciozna, imajući u vidu da je maj i da je situacija sa koronavirusom daleko od stabilne, ocijenio je ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

On je u intervjuu za Dnevne novine podsjetio da se Vlada oslonila na procjenu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

- Čini mi se da se Vlada u procjeni prihoda od turizma u ovoj godini oslonila na procjenu MMF, koja je na tom nivou, pa se ne mogu oteti utisku da je autoritet te međunarodne organizacije bio značajniji od realne utemeljenosti procjene. MMF je nerijetko griješio u raznim prognozama, što nije njegova osobenost, već karakteristika svih koji se bave procjenom, pa se lako može desiti da to bude i sada - kazao je Kostić.

Kostić, koji je i profesor na Fakultetu za menadžment u Herceg Novom, je rekao da je platežno sposobna tražnja oslabila, i u Crnoj Gori i u regionu.

- Vjerujem i da će želja za putovanjem zbog raznih ograničenja u prošloj godini biti ekstremno izražena kod građana svih zemalja, ali udovoljavanje toj želji će stajati pod nizom ekonomskih, socijalnih, organizacionih, operativnih praktičnih i političkih činilaca - dodao je Kostić.

Pored zdravstvene bezbjednosti Cme Gore, kao i platežne moći potencijalnih turista, sezona će, kako je saopštio, zavisiti i od dva najhitnija faktora.

- To je sposobnost turističkih subjekata u pripremi sezone zbog odsustva resursa usljed pandemije, kao i odsustvo opštih uslova za valjanu realizaciju pripreme turističke sezone u vidu nedostataka brojnih relevantnih informacija kao odgovor na upite turoperatera o funkcionisanju u kovid uslovima. Drugi faktor odnosi se na avio-dostupnost, odnosno neizvjesnost u pogledu operabilnosti nove nacionalne avio-kompanije i mnogih nepoznanica u vezi s njom koje već bilježe negativan uticaj na izglede sezone - objasnio je Kostić.

Na pitanje kakav bi uticaj imalo na sezonu odlaganje početka letjenja nove nacionalne avio-kompanije ToMontenegro, Kostić je odgovorio da dugo godina javno iskazuje stav o značaju nacinalne avio-kompanije za streteški razvoj ekonomije zemlje i domaćeg turizma.

- Jasno je da bi efekti odlaganja početka letjenja bili vrlo nepovoljni po turističku sezonu. Posljedice bi mogle biti i dugoročnog karaktera. Crna Gora ne živi samo od turizma. Efektivna avio-dostupnost je u savremenom svijetu infrastrukturni preduslov i pokazatelj nivoa razvoja - zaključio je Kostić.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.