NavMenu

Vlada nije dala saglasnost za uspostavljanje zaloge nad opremom mHE Paljevinska

Izvor: eKapija Petak, 30.04.2021. 09:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: iLUXimage/shutterstock.com)Ilustracija
Preduzeće Viridi Progressum iz Kolašina uputilo je Ministrastvu kapitalnih investicija zahtjev za davanje saglasnosti radi uspostavljanja zaloge nad opremom mHE Paljevinska u korist Investiciono razvojnog fonda Crne Gore (IRF). Vlada na poslednjoj sjednici nije dala saglasnost za uspostavljanje zaloge.

U zahtjevu je ukazano da je Ugovorom o kreditu zaključenog između Viridi Progressum i IRF-a, propisana obaveza
korisniku kredita da uspostavi zalogu nad opremom hidroelektrane u korist Fonda odmah nakon njenog puštanja u rad.

Kako je navedeno u dokumentu koji je objavila Vlada, privrednom društvu Viridi Progressum je 2016. godine data koncesija za izgradnju male hidroelektrane (mHE) Paljevinska na dijelu vodotoka Paljevinska, za proizvodnju električne energije instalisane snage do 1 MW.

Preduzeću je izdata energetska dozvola za izgradnju male hidroelektrae na dijelu vodotoka Paljevinske rijeke, između kota 1355 mnm i 1122 mnm, KO Mušovića rijeka i KO Smrčje, instalisane snage 553 kW i planirane godišnje proizvodnje 2,936 GWh.

Zaključenim Ugovorom o koncesiji predviđeno je da se realizacija aktivnosti u vezi predmetnog ugovora prati kroz tri faze: izrada tehničke dokumentacije, izgradnja objekata male hidroelektrane i tehno-ekonomsko korišćenje vodnog potencijala za proizvodnju električne energije u mHE.

Koncesionar je aktivnosti u vezi realizacije prve faze okončao podnošenjem prijave građenja, nakon čega je druga faza plana realizacije-faza izgradnje počela da teče u januaru 2019. godine, u trajanju od 24 mjeseca. U ugovorenom roku koncesionar je završio izgradnju, nakon čega su se stekli uslovi za upotrebu objekta mHE. Tako je mHE Paljevinska ušla u u treću fazu - fazu eksploatacije

- Koncesionar je 24.3.2021. godine dostavio zahtjev Ministrastvu kapitalnih investicija za davanje saglasnosti radi uspostavljanja zaloge nad opremom mHE Paljevinska u korist Investiciono razvojnog fonda Crne Gore (IRF). U predmetnom zahtjevu je ukazano da je Ugovorom o kreditu zaključenog između "Viridi Progressum" doo i IRF-a, propisana obaveza korisniku kredita da uspostavi zalogu nad opremom hidroelektrane u korist Fonda odmah nakon njenog puštanja u rad - soapšteno je iz Vlade.

Naime, ugovor o kreditu predviđa ispunjenje obaveze uspostavljanja zaloge, koja se ne može izvršiti bez saglasnosti Vlade, čime je narušeno pravo treće strane od čije odluke i zavisi ispunjenje te obaveza da se izjasni o ugovoru o kreditu prije njegovog zaključenja. Dodatno pojedine odredbe iz Ugovora o koncesiji jasno ukazuju da je obaveza koncesionara obezbjeđenje finansijskih sredstava za realizaciju projekta izgradnje mHE Paljevinska.

Ugovor o koncesiji, između ostalog, propisuje da novčana sredstva potrebna za finansiranje i ispunjenje Plana realizacije ovog ugovora, uključujući posebno izradu tehničke dokumentacije, pripremne radove, radove na izgradnji, izmještanje puteva, izgradnju infrastrukture, priključenje na elektroenergetski sistem (ukoliko nije drugačije određeno zakonom i planom operatora prenosnog odnosno distributivnog sistema) održavanje i operativni rad u
cjelosti obezbjeđuje koncesionar.

Takođe, ugovorom o koncesiji je utvrđeno da je koncesionar dužan da, između ostalog, obezbijedi potrebna finansijska sredstva za realizaciju ugovora. Nadalje, ugovorom se propisije obaveza koncesionaru da, kao
dotadašnji vlasnik, odnosno korisnik zemljišta i objekta mHE, u slučajevima prestanka trajanja ili raskida ugovora, predaje odnosno prenosi zemljište, objekte, opremu i postrojenja mHE u vlasništvo Crne Gore, bez ikakvih tereta, i bez prava da traži od Crne Gore za taj prenos (vlasništva) bilo kakvu naknadu. U momentu prenosa zemljišta, objekata, opreme i postrojenja mHE, propisano je da isti moraju biti u potpuno tehničko-tehnološki funkcionalnom ispravnom stanju, za dalju proizvodnju električne energije i bez tereta bilo koje vrste.

- Imajući u vidu sve navedeno, davanje tražene saglasnosti moglo bi dovesti da kroz realizaciju založnog prava IRF postane vlasnik objekata mHE čime bi se onemogućilo da koncesionar ispoštuje gore navedene odredbe Ugovora o koncesiji, što bi ugrozilo interes koncedenta - objasnili su iz Vlade.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.