NavMenu

Rijeka Lim najugroženija na području Bijelog Polja - U poslednje tri godine bez prijava za odlaganje otpada

Izvor: Pobjeda Četvrtak, 22.04.2021. 15:17
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/mareandmare)
Bjelopoljske opštinske inspekcije posljednje tri godine nisu podnijele nijednu prekršajnu prijavu zbog nelegalnog odlaganja otpada na obalama Lima, saopštili su iz nevladine organizacije Euromost.

- Povodom 22. aprila Međunarodnog dana planete zemlje želimo ukazati na rijeku Lim, koja je najugroženija rijeka u regionu, posebno na području Bijelog Polja. Tim povodom smo se obratili bjelopoljskim opštinskim inspekcijama, da bi saznali koliko su za poslednje tri godine 2018, 2019. i 2020. godinu, podnijeli prekršajnih prijava ili reagovali na nelegalno odlaganje otpada na obalama Lima na području opštine Bijelog Polja, koja je u regionu prepoznata po zagađivanju ove rijeke - navode iz te NVO.

Iz Komunalne policije obaviješteni su, kako navode, da policija, da bi zaštitila Lim sprovode represivne mjere (izdaje prekršajni nalog) jedino u slučajevima kada zatekne lice da vrši odlaganje otpada na mjestu.

- Komunalna policija Opštine Bijelo Polje dalje navodi, da se podaci koji se odnose za 218 i polovinu 2019. godine, nalaze u posjedu Sekretarijata za inspekcijske poslove Opštine Bijelo Polje. Za drugu polovinu 2019 i 2020. godinu, navode, da nijedno lice u ovom periodu nije zatečeno da vrši odlaganje otpada na obali rijeke Lim. Sa druge strane Sekretarijat za inspekcijske poslove Opštine Bijelo Polje kroz odgovor Euromost-u, navode, da shodno Zakonu o komunalnim djelatnostima je propisano da je to u nadležnosti komunalne policije, kada se tiče odlaganja komunalnog i drugog otpada van mjesta predviđenih za tu namjenu, na obalama i u koritima vodotoka. Iz ovog sekretarjata navode, da posljednje tri godine nije bilo podnešenih prekršajnih prijava - navode iz NVO Euromost.

Obje strane, kako ocjenjuju iz NVO Euromost, očigledno smatraju, da otpad dolazi iz drugih opština i da se ne odlaže na obalama Lima na području Bijelog Polja, iako je Lim koji prolazi kroz ovu opštinu najugroženiji kroz čitav tok rijeke od raznog otpada.

- Dobili smo i podatke koliko ovu rijeku štite i inspekcije sa državnog nivoa, koje su u nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove, a radi se o Ekološkoj inspekciji i Inspekciji za vode, koje ćemo objaviti u narednom periodu, kao i ko su najveći zagadživači rijeke Lim - poručuju iz te nevladine organizacije.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.