NavMenu

Sportski objekti u Milićima rađeni po najsavremenijim standardima - Klubovi žele unapređenje uslova rada za bolje rezultate

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.04.2021. 11:16
Komentari
Podeli

Sportska dvorana Milići (Foto: Milan Vasić)Sportska dvorana Milići
Sporska dvorana u Milićima nakon višegodišnjeg čekanja završetka radova i uloženih skoro 3,5 mil KM zvanično je završena 2009. i puštena u funkciju godinu poslije. Za opremanje ovog savremenog sportskog centra Vlada RS je izdvojila dodatnih 175,681 KM.

Upravljanje dvoranom povjereno je Javnoj ustanovi Sportski centar Milići. Objekat je površine 7.024 m2 i raspolaže sa dvije dvorane, velikom i malom, kao i trim salom, svlačionicama, prostorijama za odlaganje sportskih rekvizita, ljekarskim prostorijama, pokretnim tribinama koje mogu da prime 1.200 gledalaca, a tu je i 350 fiksnih sjedećih mjesta.

Sam objekat je prilagođen za održavanje kako sportskih, tako i kulturnih, ali i privrednih manifestacija, poput sajmova. Sportska dvorana je jedini objekat koji tokom cijele godine stoji na raspolaganju sportskim klubovima, društvima, kao i građanima.

Do sada je u ovom objektu organizovan niz turinira, sportskih takmičenja ali i prijateljskih utakmica.

U jednom danu kroz dvoranu prođe 300-400 djece uzrasta od 7 do18 godina, a uz ostale korisnike, popunjenost dvorane je na zavidnom nivou.

Kako kaže sekretar Sportskog društva Milići, Zoran Džinkić, sportska dvorana je ponos Milića i uređena je po najsavremenijim standardima.

(Foto: Milan Vasić)
Sportisti i rekreativci imaju na raspolaganju tri fudbalska terena, sedam asfaltnih igrališta, otvorene bazene, tri teniska terena, fitnes centar, školsku salu.

- Važno je istaći da ovi sportski kapaciteti nisu koncentrisani samo u Milićima već su adekvatno raspoređeni po okolnim naseljima i za opštinu ove veličine i ovog broja stanovnika uglavnom zadovoljava potrebe svih onih koji se bave sportom takmičarski ili rekreativno. U planu je asfaltiranje još dva višenamjenska sportska igrališta u ruralnim predjelima – dodaje Džinkić.

Sportisti osvajali brojne medalje

Džinkić nam kaže da organizovani vid sporta u Milićima datira od 1972. godine, 20 godina prije od osnivanja opštine Milići.

- Od polovine devedesetih bilježi se ekspanzija u razvoju sporta a posebno u postignutim rezultatima. Tih godina Milići su imali prvake RS u rukometu, fudbalu, kuglanju i šahu, a svi ti klubovi su bili pod okriljem preduzeća Boksit Milići i nosili su to ime. Ponosni smo na Ženski rukometni klub Boksit - osvajač sedam prvenstava i pet kupova RS, Kuglaški klub Boksit- osvajač tri prvenstva i dva kupa RS, Šahovski klub Boksit –osvajač tri prvenstva i jedan Kup RS, Fudbalski klub Boksit osvajač dva prvenstva RS, koji se i danas uspješno takmiči u drugoj ligi RS pod imenom FK Milići i Džudo klub Milići koji ima više pojedinačnih titula na prvenstvima RS i BiH uglavnom u mlađim kategorijama – navodi Džinkić.

Dodaje da su kroz duži niz godina mnoga sportska imena koja su se rodila ili živjela u ovoj opštini ostavila traga a među njima izdvaja Veselin Petrović biciklizam, pobjednik trke kroz Jugoslaviju, šampion Jugoslavije, učesnik mnogih svetskih prvenstava i učesnik dvije olimpijade; Sredoje Zekanović Bokserski klub Slavija, učestvovao u najvećim rezultatima kluba i stvaranju šampiona Marjana Beneša i Josipovića, Milivoje Ćirković reprezentativac Jugoslavije u fudbalu, Zoran Majstorović, Jovan Golić, Rajko Brežančić, Nikola Eskić i Milan Lazarević - bivši i sadašnji istaknuti fudbaleri.

Takođe i Rada Dukić - svojevremeno najbolja rukometašica RS, Srđan Savić – džudo klub višestruki prvak RS, kao i treneri i sportski radnici; Zoran Vasiljević- fudbalski trener u Vojvodini, Zoran Džinkić, svojevremeno trener ŽRK Boksit i kraće vrijeme selektor ženske reprezentacije RS i Tomislav Bogičević, nekada trener kuglaškog kluba i selektor omladinske reprezentacije RS.

(Foto: Opština Milići)
Klubovima potrebni bolji materijalni uslovi

Budući da Milići posjeduju dobre uslove za sport i sportsku rekreaciju po pitanju infrastrukture, Džinkić navodi da bi kvalitet rada u sportskim kolektivima unaprijedili neophodno je poboljšati stručni rad i materijalnu situaciju u klubovima i udruženjima.

- Potrebno je okupiti sve raspoložive sportske stručnjake i stručnjake u sportu koji bi animirali djecu najmanjeg uzrasta kroz razne igraonice i škole sporta i tako stvoriti bazu koji bi uz kvalitetan i stručan rad obezbjedili željeni kvalitet i rezultate. Takođe, trebamo preko lokalne zajednice, Ministarstva za omladinu i sport i preko raznih sponzora i donatora stvoriti bolje materijalne uslove u klubovima koji bi se pozitivno odrazili na uslove i kvalitet rada. Isto tako treba pomoći rad školskih sekcija kroz nabavku sportskih rekvizita i učešća na što više takmičenja, kako bi djeca što spremnija dolazila u sportske kolektive – kaže Džinkić i dodaje da će fokus djelovanja Sporstkog društva u narednom periodu biti da se formiraju novi klubovi, sekcije i udruženja kako bi imali što širu lepezu raspoloživih sportova i kako bi većina djece imala priliku da bira sport koji najviše voli i koji odgovara njihovom karakteru i fizičkim mogućnostima.

- Kroz masovnost i vaspitno pedagoški rad koji su glavni cilj pokušati ostvariti što bolje takmičarske rezultate koji kasnije za posljedicu imaju veliko interesovanje djece za bavljenje sportom. Isto tako planiramo izgraditi trim stazu koju bi koristili građani oba pola i svih uzrasta, koji vole prirodu i zdrav način života a iz nekih razloga nisu dio redovnog treniranja u klubovima i udruženjima - navodi Džinkić.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.