NavMenu

UPCG upozorava na rast sivog tržišta zbog povećanja akciza - Mjera može uticati na održivost preduzeća, očuvanje radnih mjesta i stabilnost javnih finansija

Izvor: Mina Ponedjeljak, 05.04.2021. 10:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: underworld/shutterstock.com)Ilustracija
Unija poslodavaca (UPCG) kritikovala je predloženi budžet Vlade u dijelu u kojem se planira uvećanje akciza na duvan i duvanske proizvode, i upozorila na postojanje vrlo izražene sive zone na tržištu cigareta.

- UPCG je svjesna da Vlada ulaže značajne napore na iznalaženju rješenja za oporavak i dalji razvoj privrede i stvaranje uslova koji će omogućiti prevazilaženje problema izazvanih koronakrizom, naročito u dijelu koji se odnosi na održivost javnih finansija i obezbjeđenje nedostajućih budžetskih sredstava - kazali su iz UPCG, prenosi Dan.

Oni smatraju da je u takvim okolnostima veoma važna uloga socijalnih partnera čije analize, ocjene i preporuke mogu obezbijediti važne inpute za planirane reforme i politiku, usmjerene ka oporavku i daljem razvoju privrede.

Iz UPCG su dodali da u predloženom budžetu Vlade za ovu godinu prepoznaju namjeru predlagača da, kroz određene budžetske stavke, obezbijedi racionalizaciju javne potrošnje.

- Istovremeno, primjećujemo da u tom dijelu postoji prostor i za neka dodatna smanjenja koja takođe treba preduzeti, a time i odgovoriti na iskazana očekivanja i potrebe na koje UPCG odranije ukazuje - rekli su iz UPCG.

Oni su podsjetili da se UPCG prije par godina jasno usprotivila povećanju akciza na duvan i ukazala da se radi o mjeri koja može uticati na održivost preduzeća, očuvanje radnih mjesta i stabilnost javnih finansija.

- Iako nadležno ministarstvo u početku nije imalo sluha za naša argumentovana upozorenja i procjene o očekivanom rastu sive ekonomije koju će, pritom, biti teško i pratiti i kontrolisati, svjedoci smo da je Vlada kasnije ipak revidirala tu odluku - kazali su iz UPCG.

Plan fiskalne konsolidacije 2017. godine je predviđao rast prihoda od akcize na duvanske proizvode od preko 30 odsto da bi realizacija u periodu od januara do juna 2018. godine pokazala pad od 26 odsto u odnosu na period prije promjene poreskog opterećenja.


- Zato je Vlada bila primorana da uvede novi kalendar koji će postepeno dovesti do godišnjeg povećanja prihoda i ispunjenja EU zahtjeva. Sadašnji kalendar obezbjeđuje taj uslov na kraju 2024. godine. Inače, praksa EU je da se dodijeli prelazni period od četiri do šest godina za usklađivanje akciznog opterećenja zemljama, nakon formalnog članstva u EU. Zahvaljujući izmjenama Crna Gora je postala zemlja sa najvećim učešćem nelegalnog tržišta u ukupnoj potrošnji duvanskih proizvoda, oko 60% - rekli su iz UPCG.

Oni smatraju da će povećanje akciza voditi okretanju potrošača alternativnim izvorima snabdijevanja, te da je teško za očekivati da stopa pada legalne prodaje u finansijskom iskazu može biti nadomještena primjenom visokih akciznih stopa.

- Povećanje akcize na duvan i duvanske proizvode može dovesti do daljeg rasta sivog tržišta koje bi dodatno ugrozilo legalnu prodaju i izuzetno se negativno odrazilo na preduzeća koja posluju u okvirima formalne ekonomije - sapštili su iz UPCG.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.