Izvor: eKapija | Utorak, 30.03.2021.| 12:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Realizacija projekta Shipmentt u Crnoj Gori - U okviru platforme "Izlog zelene mobilnosti" publikovano 12 inovativnih ideja iz Crne Gore

Ilustracija
Ilustracija
U Crnoj Gori postoji potreba da organizacije posvećene pružanju podrške malom i srednjem biznisu poboljšaju svoje usluge, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore. Kako je zaključeno na završnom događaju u sklopu projekta "Jačanje intelektualne svojine i procesa transfera tehnologija u sektorima zelene mobilnosti" - Shipmentt, to je moguće ostvariti proširivanjem svog djelokruga rada i prekograničnog umrežavanja i to, između ostalog, učešćem u projektima plavog rasta kroz pretpristupne fondove Evropske unije. Na događaju je predstavljena i platforma "Izlog zelene mobilnosti" u okviru koje je objavljeno 12 inovativnih ideja iz Crne Gore.

Iz PKCG je saopšteno da su u okviru završnog događaja projekta Shipmentt organizovane su dvije radionice i panel diskusija.

Koordinatorka projekta, Sandra Perić, samostalna savjetnica u Privrednoj Komori Crne Gore, predstavila je projektne rezultate i primjere najbolje prakse do kojih se došlo kroz brojne aktivnosti koje su tokom ovog projekta sprovedene. Kako je navedeno, cilj aktivnosti bio je podsticanje inovacija i transfera tehnologija, i to u dijelu finansiranja i zaštite prava intelektualne svojine.

- U okviru projektnih aktivnosti obrađena je i tema inovativnih rješenja u pomorskom sektoru i pružen je uvod i okvir za povezivanje malih i srednjih preduzeća i organizacija u službi sektoru malih i srednjih preduzeća (MSP), naučno-istraživačkih organizacija, velikih kompanija i javnog sektora. Kroz aktivnosti je dat podsticaj saradnji MSP koja može dovesti do toga da neke poslovne inovativne ideje preduzeća budu razrađene uz pomoć naučno-istraživačkih organizacija i tako možda pronađu put do potencijalnih investitora - navode iz PKCG.

Jedan od načina, dodaju, bio bi da se te ideje predstave u Izlogu zelene mobilnosti (Green Mobility Showroom) koji se nalazi na projektnoj platformi i pruža mogućnost za umrežavanje i saradnju u regionu.

Tokom radionice pod nazivom "Pilot aktivnosti za MSP - EU Interreg programi podrške", Predrag Janković, konsultant i izvršni direktor firme Project Advisory Group, koja je u okviru projekta realizovala aktivnosti, govorio je o EU programima podrške, mehanizmima prijavljivanja i finansiranja, razvoju projektnih ideja, saradnji sa predstavnicima ciljnih grupa, izazovima, iskustvima i preporukama.

Drugi dio radionice sa temom "Saradnja naučno-istraživačkih institucija i MSP kroz projekat Shipmentt", vodila je Radmila Gagić, predavač na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru i članica konsultantskog tima Project Advisory Group.

- Predstavljena je platforma Izlog zelene mobilnosti (SHIPmEnTT SHOWROOM) i istaknuto je da je u okviru ove platforme publikovano 12 inovativnih i inventivnih ideja iz Crne Gore. Neke od ideja su: primjena organskih principa proizvodnje i uzgoja morskih školjki prema HACCAP standardima, primjena savremenih tehnologija i kompozitnih materijala u brodogradnji, ugradnja i upotreba solarnih sistema za pogon brodova u linijskom servisu, inovacije u proizvodnji nautičke i ribarske opreme i metode neinvazivnog ispitivanja djelova brodske konstrukcije, ispitivanja ekoloških uticaja pomorskog saobraćaja (zagađenja mora naftom, bukom, itd.) - saopšteno je iz Komore

Tokom radionice je zaključeno da je u cilju stvaranja održivog inovativnog klastera i ispunjenja strateških i razvojnih ciljeva Crne Gore potrebno stvaranje pomorskog klastera, odnosno da je poželjno da se povežu institucije u pomorstvu, na korist svih.

- Navedeno je i da je potrebno intenzivirati saradnju između akademskih i industrijskih predstavnika u pogledu prenosa znanja, naučnih otkrića, osnaživanja razvoja start-up i spin-off kompanija kao i komercijalizacija rezultata naučnih istraživanja - stoji u saopštenju.

U okviru događaja organizovana je i panel diskusija na temu "Razvoj inovacija kroz saradnju privrede i nauke". Učesnici panela bili su prof. dr Radovan Stojanović, profesor Univerziteta Crne Gore, koordinator MARDS projekta (program Erasmus+), Bojana Mališić, predavač na Univerzitetu Donja Gorica, Nevres Đerić, preduzetnik, vlasnik privatnog preduzeća Školjke Boke, Radivoje Drobnjak, programski menadžer u Naučno-tehnološkom parku Crne Gore i Aleksandar Janičić, projektni menadžer u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis.

Iz Komore navode da je događaj predstavljao dobru prililku za povezivanje, razmjenu ideja i iskustava, kao i razjašnjenje nedoumica vezanih za trenutno stanje i mogućnosti za razvoj inovacija i transfer tehnologija u Crnoj Gori.

- Učesnici panela su se složili da treba preduzeti aktivnosti da stanje vezano za nedovoljan transfer tehnologija i komercijalizaciju proizvoda treba popraviti i zaključili da problem djelimično leži u prevelikoj administraciji koja otežava pristup inovatorima i usporava procese rada na inovacijama - dodali su.

Opseg djelovanja institucije koja je zadužena za intelektualnu svojinu je, ističu, takav da ne pokriva sve aspekte rada na inovacijama.

- Proširivanjem nadležnosti (dijapazona poslova) ove institucije pružila bi se veća podrška istraživačima u konkretizaciji njihovih inovativnih ideja - bio je jedan od zaključaka.

Naglašeno je i da bi bilo korisno da institucije koje pružaju podršku privredi objedine svoje ponude i usmjere ih na finansiranje faze rada na konkretnim inovacijama - fazu ispitivanja.

- Navedeno je i da organizacije koje pružaju podršku privredi treba da nastave da rade na podizanju svijesti privrede o neophodnosti inovacija i sa njima povezanim temama prava intelektualne svojine i transfera tehnologija, kao i na povezivanju privrede sa naukom i institucijama sistema radi postizanja sinergetskog dejstva i boljih rezultata - zaključuje se u saopštenju PKCG.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE