NavMenu

Studenti arhitekture predlažu održiva urbanistička rješenja za revitalizaciju obale Ade Bojane

Izvor: eKapija Petak, 26.03.2021. 11:55
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Grzegorz Pysz)
U okviru predmeta Urbanističko planiranje, koji vodi predmetni nastavnik prof. dr Svetislav G. Popović, studenti četvrte godine u ljetnjem semestru ove studijske godine bave se temom: Prostorno planski i urbanistički aspekt revitalizacije obale Ade Bojane.

U okviru predmeta do sada su održana tri gostujuća predavanja u okviru kojih su gostujući profesori i stručnjaci dr Milić Čurović sa Biotehničkog fakulteta, zatim dr Gojko Nikolić sa Instituta za geografiju i prostorni planer mr Dragan Marković iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom upoznali studente sa temama zaštite biodiverziteta, problema očuvanja i revitalizacije plaže na Adi Bojani, sa posebnim osvrtom na zaštitu obala i plaža od erozije kao i sa preduzetim mjerama i rješenjima za sanaciju izazvanih šteta, prenosi sajt univerziteta Crne Gore.

Istorijski podaci o poplavama na Zapadnom Balkanu upućuju na češću pojavu poplavnih događaja koji se pripisuju neujednačenoj raspođeli padavina i obilnih kiša, naročito u posljednjoj deceniji. Sve više područja, a time i veći broj stanovnika, pogođeno je poplavama koje imaju snažan uticaj na nacionalne ekonomije. Budući klimatski scenariji predviđaju dalje povećanje vjerovatnoće poplava.

Lokacija Ade Bojane, zbog svih svojih prostornih vrijednosti, svog rariteta ali i stalne promenjivosti izazvane različitim prirodnim ali i ljudskim faktorima, predstavlja poseban izazov ali i potencijal za razvoj održivog turizma uz očuvanje svih prostornih vrijednosti, a samim tim i značajan potencijal za ekonomski razvoj.

Uz podršku saradnica u nastavi, doktorantkinja, Slađane Lazarević, Nevene Mašanović i Sanje Savić, studenti u okviru vježbi na predmetu Urbanističko planiranje detaljno analiziraju zadatu lokaciju uz teorijska istraživanja klimatskih promjena i njihovih uticaja na poplave, pitanja hidrologije i očuvanja biodiverziteta ostrva Ade Bojane. Posebna pažnja posvećuje se i arhitektonskoj analizi sojenica izgrađenih na samoj obali rijeke Bojane i autentičnom izrazu turističkog naselja i prvog urbanističkog koncepta valorizacije Velike Plaže i Ade Bojane.


Istraživanje se radi i kroz pregled i analizu planske dokumentacije opštine Ulcinj, od prvog Generalnog plana Ulcinja iz 1968. godine (Plan fizičkog razvoja regije Južni Jadran) do Prostornog plana područja posebne namjene za morsko dobro iz 2007. godine i Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore iz 2018. godine, kako bi u nastavku semestra bila predložena održiva urbanistička rješenja.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.