NavMenu

Kako Opština Brod želi da razvija gradsko područje do 2039. - U planu nove industrijske zone, razvoj turizma i puteva

Izvor: eKapija+ Četvrtak, 25.03.2021. 23:50
Komentari
Podeli
BrodBrod
Nedavno je u Opštini Brod održana stručna rasprava o Prednacrtu urbanističkog plana gradskog naselja Brod 2019 - 2039, koji je izradila firma Urbis iz Banjaluke, dok je u toku pribavljanje mišljenja i primjedbi od strane organa i pravnih lica, kažu za eKapiju iz Opštine Brod.

Kako su nam pojasnili, osnovna koncepcija prostornog razvoja definisana ovim dokumentom se ogleda u tome da se grad još više orijentiše prema rijeci Savi, da je prioritet gradnja u zoni užeg gradskog područja, poštovanje želja stanovništva u pogledu mjesta stanovanja, kao i omogućavanje i usmjeravanje harmoničnog jedinstva centra kroz etapnost izgradnje.

Takođe, opština želi zadržati postojeću izgradnju uz popunjavanje slobodnih površina istovrsnim sadržajima, stvaranje jake industrijske zone u jugozapadnom dijelu gradskog područja kao prirodan nastavak izgrađene zone rafinerije i naftovoda. Namjera i da se određeni prostori zabrane za svaku gradnju, kako bi se spriječila devastacija prostora i omogućilo kvalitetno planiranje u nekom budućem vremenu.

Koji su putevi razvoja?

Prvi i osnovni cilj kada je u pitanju privredni razvoj je, kako nam kažu, stvaranje uslova da izađu iz kruga nerazvijenih opština. U okviru razvoja i prostornog uređenja u oblasti privrede formulisani su i drugi ciljevi:

• Integralni ruralni razvoj,
• Razvijanje ljudskih potencijala i poslovnog okruženja,
• Unapređenje mogućnosti za razvoj turizma.

Ostvarivanjem navedenih ciljeva predviđa se:

• Ubrzano povećanje stepena zaposlenosti i obezbjeđenje novih radnih mjesta,
• Povećanje dohodka privrede tako da na kraju planskog perioda dostigne nivo prosjeka srednje razvijenih jedinica lokalne samouprave u RS,
• Povećanje dohotka prvenstveno zasnivati na ekološki prihvatljivoj industriji sa fokusom na poljoprivredu, preradi poljoprivrednih proizvoda i proizvodnji organske hrane, zatim na šumarstvu, turizmu i sektoru malih i srednjih preduzeća.

Razvoj poljoprivrede kao perspektivne privredne grane
realizovaće se uz korištenje komparativnih prednosti i pogodnosti za određene grane (stočarstvo, voćarstvo, ribogojstvo i proizvodnju meda) i stvaranja uslova za ostankom i naseljavanjem seoskog područja prvenstveno mlađom populacijom uz povećanje zapošljavanja. Aktivnosti koje treba preduzeti za razvoj poljoprivrede su u nadležnosti entiteta Republike Srpske, ali i Opštine.

Šumarstvo, u pogledu privređivanja, na teritoirji oštine Brod, ima veoma veliki značaj. Velika šumovitost opštine, zatim izuzetno povoljna struktura šumskih potencijala (veliko učešće visokih šuma sa prirodnom obnovom i zadovoljavajuća sortimentna struktura), omogućavaju u planskom periodu da šumarstvo bude jedna od grana nosilaca privrednog razvoja ove Opštine.

Predloženim mjerama omogućiće se razvoj šumarstva uz racionalno korišćenje postojećih resursa, povećanje ekonomske funkcije, razvoj polivalentnih funkcija šume, razvoja seoskog, eko i lovnog turizma, prikupljanje ljekovitog bilja i šumskih plodova, razvoj sporta i rekreacije te korišćenja biomase za proizvodnju energije.

U planskom periodu, tj. u periodu do 2039. godine, očekuje se aktiviranje postojećih te izgradnja novih kapaciteta u industriji.

- Potrebno je pokrenuti inicijativu za razvoj malih i srednjih preduzeća koja imaju ključnu ulogu u ekonomskim tokovima. Prednost malih i srednjih preduzeća ogleda se u tome što ne zahtijevaju velika finansijska ulaganja, a brzo daju ekonomske efekte. Ona su prilagodljiva brzim tržišnim i tehnološkim promjenama, a takođe su i lokaciono fleksibilna. Razvoj malih i srednjih preduzeća će omogućiti sveukupan ekonomski razvoj područja, povećanje zaposlenosti i zadržavanje stanovništa na selu približavajući im radna mjesta. Opština bi trebalo da provodi aktivnosti i mjere koje će biti usmjerene na podsticanje indirektnih, odnosno horizontalnih mjera industrijske politike, što znači stvaranje pravnih, finansijskih i informatičkih uslova za poslovanja u kojima bi se razvijala - objašnjavaju iz Opštine Brod.

Turizam

Razvoj turizma prati razvoj infrastrukturne opremljenosti područja, te unapređenje opšteg standarda življenja stanovništva. Planski razvoj turizma, kažu iz Opštine, moguće je provoditi jedino ako se uspostavi stabilan odnos turizma i okoline, što podrazumijeva prevenciju, zaštitu i monitoring.

Razvojem turizma i ugostiteljstva, u narednom planskom periodu bi se moglo doprinijeti znatnom povećanju prometa i povećanju zaposlenosti, s obzirom da su ovo radno-intenzivne djelatnosti. Trgovina, ugostiteljstvo, zanatstvo i turizam su komplementarne djelatnosti, s tim da ih turizam uvezuje i značajno utiče na njihov razvoj.

Opština Brod razvoj turizma treba graditi na selektivnom pristupu, odnosno razvoju odabranih grana turizma primjerenih raspoloživim resursima, kao što su:

• lovni i ribolovni,
• seoski, etno i eko turizam,
• sportsko-rekreativi,
• kulturno-manifestacioni i
• vjerski.

Prostorna organizacija privrede podrazumijeva prostorni raspored djelatnosti iz primarnog, sekundarnog i tercijarnog sektora, odnosno raspored prostornih jedinica privrede.

Nove zone za industriju

Na području opštine Brod planirane su sljedeće proizvodno-poslovne zone:

• dvije proizvodno-poslovne zone, jedna uz magistralni put M 14.1. i druga uz planiranu obilaznicu,
• proširenje postojećih proizvodno-poslovnih zona.

Planirane proizvodno-proizvodne zone potrebno je opremiti infrastrukturom u skladu sa potrebama razvoja privrede, a koji su u skladu sa opštim uslovima o zaštiti životne sredine.

Putna infrastruktura

Planira se razvijanje postojeće putne mreže u vidu postizanja tehničko-tehnološkog nivoa i njihovo održavanje:

• Modernizacija i rekonstrukcija postojeće putne mreže,
• Poboljšanje sistema prigradskog saobraćaja unapređenjem uslova na postojećim magistralnim i planiranim regionalnim putevima,
• Izgradnja efikasnog sistema oborinske odvodnje,
• Zaštita okoline od štetnih uticaja saobraćaja,
• Povećanje sigurnosti učesnika u saobraćaju,
• Poboljšanje i dostupnost javnog gradskog prevoza u okviru opštine, ako se ukaže potreba,
• Postavljanje saobraćajne signalizacije i postojanje katastara sa saobraćajnom signalizacijom.

- Plan je koncipiran razvojno i u pogledu odnosa prema planovima nižeg reda, tj. zoning planovima, regulacionim planovima i urbanističkim projektima, na takav način da je pri njihovoj izradi moguće ostvariti maksimum kreativnosti a da se pri tome ne naruše osnovni principi i koncept ovog plana - zaključili su iz Opštine Brod.

T. B.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.