NavMenu

Puštena u rad fotonaponska elektrana u Krnetama kod Laktaša - Uskoro i uređenje park šume

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 25.03.2021. 23:49
Komentari
Podeli
(Foto: Hans Braxmeier/ Pixabay)
Povodom Svjetskog dana šuma - 21. marta na području opštine Laktaši na CERD-ovom imanju u nedjelju je puštena fotonaponska elektrana u elektromrežu i potpisana Mapa puta za uređenje park šume u Krnetama.

- Ekipa CERD-a ovdje u Krnetama radi kvalitetne projekte i ovo je od izuzetnog značaja ne samo za opštinu Laktaši, nego i za cijelu RS. Ovo imanje je bilo projekat da se pokaže široj zajednici kako se razmišlja o prirodi te smo ovdje zajedno danas potpisali sporazum kojim će šuma biti data na korištenje CERD-u jer nam je cilj da sredimo i šumu koja je u sastavu ovog imanja, da se napravi park šuma sa sadržajima koji će svima biti na raspolaganju - istakao je juče Miroslav Bojić, načelnik opštine Laktaši.

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) radi na poboljšanju kvaliteta života ruralnog stanovništva kroz aktivnosti koje razvijaju poljoprivredu i druge vidove ruralne ekonomije, izgrađuju i poboljšavaju društvene odnose uz očuvanje životne sredine i prirodnog bogatstva.


- S ciljem smanjenja negativnih uticaja na klimu i životnu sredinu, CERD je na svom Domestica imanju izgradio solarnu fotonaponsku elektranu Domestica Solar instalisane snage 4,9kW, a koja će proizvodeći električnu energiju uz pomoć Sunca "spasavati" mjesečno i do četiri stabla. Samo ovo malo postrojenje će na godišnjem nivou smanjiti emisiju CO2 u količini od minimalno tri tone - objasnio je Miroslav Matavulj, izvršni direktor CERD-a.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.