NavMenu

Opština Tivat izmiriće sve obaveze uz pomoć kredita

Izvor: eKapija Utorak, 23.03.2021. 15:19
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Nakon odluke Vlada Crne Gore kojom je krajem prošle semice data saglasnost na kreditno zaduživanje Opštine Tivat u iznosu od 3 mil EUR kod Crnogorske komercijalne banke AD Podgorica, opština je konačno u prilici da izmiri sve obaveze iz prethodnog perioda i izađe iz začaranog kruga dugovanja, izjavio je predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović i najavio za narednu sedmicu prve isplate povjeriocima.

Zaduženje je odobreno po kamatnoj stopi od 2,75%, plus šestomjesečni Euribor, sa rokom otplate od 72 mjeseca uključujući grejs period od 12 mjeseci, sa naknadom za odobrenje kredita od 0,10% od iznosa kredita.

- Od ovog novca biće izmirena dugovanja građanima po osnovu sudskih troškova, a u vezi za eksproprijacijom zemljišta na kojem je 2016. godine izgrađen objekat postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Tivat i Kotor, na lokaciji Klačina u Krtolima. Ukupan iznos dugovanja po ovom osnovu je veći od 1,26 mil EUR - kazao je on.

U saopštenju se ističe da će Opština Tivat uz kreditno zaduženje nastaviti realizaciju kapitalnih projekata, koji su sastavni dio Strateškog plana razvoja opštine Tivat za period 2019-2022. godine.

Lokalna uprava otpočinje realizaciju saobraćanijce MR2 koja povezuje projekat Luštica Bay sa Jadranskom magistralom, vrijednu 1,15 mil EUR, za čiji završetak su sredstva nenamjenski utrošena tokom 2020. godine, navodi se na sajtu Opštine.


Dodaje se da će dio kreditnih sredstava biti utrošen na realizaciju I faze projekta Lungo Mare u Krašićima, kako bi se završila izgradnja šetališta dugog 420 metara, a biće izmireni i troškovi izgradnje objekta u kojem je smještena JU Dnevni centar za djecu i mlade da smetnjama i teškoćama u razvoju, dok će dio troškova otići na izgradnju kružnog toka kod Gradiošnice, ali i druge preuzete obaveze iz prethodnog perioda.

- U posljednjem kvartalu prošle i prvom kvartalu ove godine sproveli smo brojne uštede i očekujem da ćemo obaveze po osnovu ovog kredita izmirivati bez problema - naveo je Komnenović.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.