NavMenu

Agencija za zaštitu konkurencije: Ne provjeravamo kupovinu aviona za ToMontenegro

Izvor: Mina Petak, 19.03.2021. 10:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Hans Braxmeier)Ilustracija
Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) ne ispituje kupovinu dva aviona za potrebe kompanije ToMontenegro, piše Dan.

Za te avione je isplaćen 21 milion USD iz osnivačkog kapitala nove državne avio-kompanije. Osnivački kapital za ToMontenegro uplatila je Vlada iz budžeta.

Iz Agencije su podgoričkom listu kazali da im Vlada nije tražila mišljenje prije kupovine aviona, niti su od njih tražili da tu transakciju ispitaju iz Evropske komisije (EK) ili poslanici parlamenta.

Oni su naveli da bi bilo cjelishodnije da je nadležno ministarstvo, kao predlagač odluke, tražilo mišljenje Agencije prije donošenja odluke.

- Agenciji do sada nije podnesen zahtjev za davanje mišljenja o prisustvu državne pomoći, niti je podnijeta prijava državne pomoći. Prema tome, ne raspolažemo drugim informacijama osim onim koje su zvanično objavljene na sajtu Vlade, pa se u ovom trenutku ne možemo izjasniti da li je kupovina aviona odrađena suprotno Zakonu o kontroli državne pomoći - naveli su iz Agencije.

U odgovorima koje je potpisao član Savjeta Agencije, Novo Radović, objašnjeno je da su oni nadležni samo da obavljaju ocjenu usklađenosti konkretne transakcije sa aspekta Zakona o kontroli državne pomoći.

U Agenciji smatraju da je ministarstvo koje je predložilo odluku trebalo da ih pita za mišljenje prije nego što je donijeta.

- Član 10 Zakona o kontroli državne pomoći propisuje da je nadležni državni organ dužan da prije donošenja odluke o individualnoj državnoj pomoći Agenciji podnese prijavu sa dokumentacijom u roku od najmanje 60 dana prije planiranog datuma utvrđivanja, odnosno donošenja odluke. Istim članom je propisano da se predloženi akt može razmatrati samo uz mišljenje Agencije, ali samo mišljenje nije obavezujuće za donosioca odluke - rekli su iz AZK-a.

Kako su dodali, navedeni član takođe propisuje da ako u postupku davanja mišljenja utvrdi da se predlogom akta uređuju pitanja dođele državne pomoći, Agencija može naložiti predlagaču da prije utvrđivanja, odnosno donošenja, akt dostavi Agenciji radi odlučivanja o usklađenosti sa tim zakonom.

Kako su dodali, preliminarno mišljenje Agencije bi bilo da je potrebno preispitati prisustvo državne pomoći, bez obzira da li su avioni plaćeni iz budžeta ili su sredstva prenijeta kompaniji kroz osnivački ulog.

- Međutim, u ovom odgovoru se ne možemo direktno izjasniti na vaše pitanje da li je plaćanje aviona državna pomoć. Propisi o državnoj pomoći isključuju prisustvo državne pomoći kod određenih državnih ulaganja, a to su ulaganjau kompanije koje obavljaju đelatnost od opšteg ekonomskog interesa. U vezi sa ovim ukazujemo da bi u konkretnom slučaju vjerovatno teško bio primjenjiv princip da se isključi prisustvo državne pomoći, s obzirom da se đelatnost avio-industrije ne može podvesti pod usluge od opšteg ekonomskog interesa, a navodimo da takva mogućnost nije postojala ni za Montenegro Airlines (MA) - precizirali su iz AZK-a.


Druga situacija, kako su objasnili, koja isključuje prisustvo državne pomoći, jeste primjena principa u tržišnoj ekonomiji, dok je treća mogućnost da je u konkretnom slučaju prisutna državna pomoć, što bi zahtijevalo sprovođenje postupka od Agencije, bilo po službenoj dužnosti ili na osnovu prijave davaoca.

Evropska komisija (EK) se nije obraćala Agenciji u vezi sa tim pitanjem, niti je ranije bila praksa da se direktno uključuje u postupak koji sprovodi Agencija.

- Komisija se uključuje kroz usvajanje izvještaja o ocjeni napretka za konkretno pregovaračko poglavlje, te u vezi sa tim sprovodi i ocjenu konkretnih slučajeva. Međutim, u ovom periodu nije bilo takvih aktivnosti, te za sada nije postavljeno nijedno pitanje od EK - saopšteno je iz Agencije.

Iz EK su nedavno saopštili da Agencija treba da procijeni da li je kupovina aviona odrađena u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.