Izvor: Mina | Četvrtak, 18.03.2021.| 14:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EBRD pokreće program energetske efikasnosti za domove u Crnoj Gori

Ilustracija
Ilustracija (Foto: AKIRA_PHOTO/shutterstock.com)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenuće novi Program za finansiranje zelene ekonomije (GEFF) u Crnoj Gori, koji će obezbijediti kreditiranje domaćinstava u cilju unaprijeđenja energetske efikasnosti.

Šef EBRD kancelarije u Podgorici, Jaap Sprey, kazao je da će se putem kreditne linije za zeleno finansiranje obezbijediti sredstva lokalnim partnerskim bankama, koja će potom biti dostupna domaćinstvima koja žele da manje troše i budu energetski efikasnija.

- U ovom trenutku imamo dostupno 85 mil EUR. Nije iznenađujuće da je 80 miliona već iskorišćeno, imajući u vidu veliku potražnju. Sada smo proširili program na 135 mil EUR, tako da će mnogo više sredstava biti dostupno državama, uključujući i Crnu Goru - kazao je Sprey na predstavljanju Programa putem Zoom platforme.

Finansiranje putem GEFF-a u Crnoj Gori je obezbjeđeno kroz Crnogorsku komercijalnu banku (CKB), članicu OTP grupe.

Banka se prijavila kao prva partnerska finansijska institucija u zemlji, sa kreditnom linijom od 2 mil EUR za dalje kreditiranje domaćinstava.

Ulaganja će pomoći domaćinstvima da postanu energetski efikasnija, da smanje emisiju štetnih gasova kojima se doprinosi stvaranju efekta staklene bašte i poboljšaju životni standard.

Kreditnom linijom bi, osim domaćinstava, benefite trebalo da osjete i preduzeća koja proizvode ili prodaju energetski efikasnu tehnologiju.

- Proizvođači energetski efikasnih proizvoda, servisa i tehnologija, moći će svoje usluge da predstave potrošačima na bolji način, tada da na taj način razvijamo takođe i tržište za energetski efikasne tehnologije i usluge - rekao je Sprey.

Programom je predviđeno finansiranje na tržištima Zapadnog Balkana - Albaniji, Bosni i Hercegovini (BiH), Crnoj Gori, teritoriji Kosova, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

GEFF se na Zapadnom Balkanu implementira u okviru Regionalnog programa za energetsku efikasnost (REEP Plus). Podržan je grant sredstvima Evropske unije (EU), Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i Saveznog ministarstva finansija Austrije (BMF).

Šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori, Hermann Spitz, kazao je da je svima potrebna zajednička posvećenost i djelovanje kako bi se promijenilo potrošačko ponašanje.

- Moramo svjesno da smanjimo naše korišćenje energije i koristimo održivije načine prevoza - smatra Spitz.

On je kazao da snažno vjeruje da ekonomski razvoj i zelene prakse idu ruku pod ruku i osnažuju se međusobno. Energetska efikasnost se često opisuje kao najveći izvor energije, konkurentna je i široko dostupna.

- Korišćenje energije na efikasan način smanjuje emisiju ugljed-dioksida, pomaže razvoj inovacija i otvaranje novih radnih mjesta. To je princip EU koja ima ambiciozne ciljeve uštede energije do 2030. godine - naveo je Spitz.

On je kazao da je EU opredijelila 30 mil EUR za REEP Plus, koji finansira investicije u rezidencijalnom i stambenom sektoru u Zapadnom Balkanu.

- Taj sektor predstavlja 34% cjelokupne potrošnje energije u Crnoj Gori, zajedno sa sektorom transporta. Podrška EU će omogućiti građanima Crne Gore da daju svoj doprinos zajedničkom cilju energetske efikasnosti - ocijenio je Spitz.

On je kazao da se mogu zamijeniti vrata, prozori i bojleri, a kuće i stanovi opremiti toplotnom izolacijom.

Prema riječima Spitza, Crna Gora je predvodnik na Zapadnom Balkanu u toj oblasti i veoma je napredovala po pitanju usklađivanja sa zakonima u vezi sa energetskom efikasnošću EU.

- Crna Gora mora i dalje da podstiče i privatno i javno finasiranje u mjeri energetske efikasnosti - dodao je Spitz.

Državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija, Marko Perunović, rekao je da je EBRD pouzdan partner Vladi, naročito u oblasti energetike i energetske efikasnosti.

- Politika energetske efikasnosti Crne Gore zasnovana je na okvirima EU i njenim direktivama i propisima, koji su prenijeti u naše zakonodavstvo. Uz razvoj pravnog okvira neophodno je kreirati i uslove za implementaciju projekata, uključivanje drugih subjekata, kao što je biznis sektor - dodao je Perunović.

On smatra da je za banke važno da prepoznaju energetsku efiaknsost kao priliku da povećaju portfolio i kreiraju nove proizvode koji mogu biti interesantni građanima i preduzećima.

- Crna Gora će, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, imati određene podsticaje za podršku impelementaciji projekata u domenu energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije - kazao je Perunović.

Prema njegovim riječima, jako je važno da svi relevantni subjekti, posebno u ekonomskom i bankarskom sektoru, postanu aktivniji u toj oblasti.

- Važno je prenijeti dobre prakse koje se odnose na implementaciju projekata energetske efikasnosti u javnom sektoru, na privatni - kazao je Perunović.

Izvršni direktor CKB-a, Pal Kovacs, rekao je da su izuzetno zadovoljni što su prva banka u Crnoj Gori koja se pridružila GEFF programu i koja podstiče "zeleno" kreditiranje u zemlji.

- Sa EBRD, kao partnerom, podržaćemo naše klijente podsticajnim kreditnim linijama za ulaganja u energetsku efikasnost u njihovim domovima, kako bismo ih učinili isplativijim i udobnijim - poručio je Kovacs.

Do sada je oko sedam hiljada domaćinstava na Zapadnom Balkanu poboljšalo svoju energetsku efikasnost zahvaljujući GEFF-u.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE