NavMenu

Tara je najzaštićenija rijeka u Crnoj Gori - Za njenu revitalizaciju potrebno od četiri do pet godina

Izvor: RTCG Utorak, 16.03.2021. 10:25
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Travel Faery)
Riječni ekosistem je teško potpuno uništiti i uz normalni pristup možemo očekivati da se za nekih četiri do pet godina stanje rijeke Tare vrati u ono što je nekad bilo, kazao je državni sekretar za ekologiju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Danilo Mrdak.

Mrdak je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, kazao da će država ili kineska kompanija CRBC koja gradi autoput morati da uloži značajna sredstva da se revitalizuje i sanira rijeka Tara.

- Prethodno Ministarstvo pokušavalo je da nas ubijedi u ono što svojim očima vidimmo da nije baš tako. Ko god je prošao uzvodno rijekom Tarom od Mateševa jasno mu je da se radi o užasnoj devastaciji - naglasio je Mrdak.

Istakao je da u Ministarstvu ne znaju na koji način je planirano da se rijeka vrati u prvobitno stanje.

- Neko je u nekom momentu proglasio kompletnu dokumentaciju, pa i kompletan projekat sanacije i revitalizacije Tare, državnom tajnom. Kad je projektovan autoput bilo je izvjesno da će doći do devastacije, ali isto tako je moralo da se razmišlja o tome kako da se vrati Tara u prvobitno stanje - naveo je Mrdak.

Poručio je da niko nije protiv autoputa, ali jeste protiv neodgovornog ponašanja i toga da se ne znaju detalji ugovora i čija je koja obaveza.

Na ljeto ističe period tajnosti dokumenata

Kazao je da će Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma od Vlade zahtijevati da se skine oznaka tajnosti, pošto na ljeto ističe dvogodišnji period na koji su dokumenta proglašena tajnim.

- Da se vidi šta u njima piše i kako je planirano da se ravitalizuje korito rijeke Tare i da vidimo da li je to dobar i smislen plan ili da vidimo možemo li da djelujemo u smislu revizije tog projekta i da smislimo bolji i ekološkiji način za tu revitalizaciju. Siguran sam da je to rađeno po principu najlakšeg inžinjerskog dijela - svu vodu sakupiti u betonsko korito i to nazvati saniranje. To nije saniranje, to je kao da imamo rješavanje problema poplavnih voda - naglasio je Mrdak.

On je naveo da se betonskim koritom uništava kompletan riječni ekosistem, tako da to s njihove strane neće biti dozvoljeno.

- Žestoko ćemo da se borimo da to bude tako vraćeno i da opravdamo ono što smo i rekli kad smo došli na čelo Ministarstva, da će Crna Gora biti ekološka država i ovo neka nam bude jedan od većih testova - poručio je Mrdak.

Tara najzaštićenija rijeka u CG

Nataša Kovačević iz NVO Green Home je istakla da je Tara najzaštićenija rijeka u Crnoj Gori.

- Ima šest različitih stepena zaštite i dozvolili smo ovako da se ponašamo. Neshvatljivo je da ako ste imali 18 varijantnih rješenja u strateškoj procjeni koja je rađena za autoput, da nijedno od tih rješenja ne uzmete iako vam taj izvještaj kaže da je to zaštićeno područje - naglasila je Kovačević.


Ona je podsjetila da je u Izvještaju Evropske komisije navedeno da moramo da sprovodimo mjere zaštite toga područja, te da se u Savjetu Evrope vodi slučaj koji se tiče Tare.

Devastiran riječni ekosistem do Mojkovca

Mrdak je pojasnio da rijeka Tara ima dvostruku UNESCO zaštitu - kompletno slivno područje je pod programom "Čovjek i biosfera", koji je malo liberalniji, ali poziva na odgovoran pristup planiranju, a dio rijeke koji pripada Nacionalnom parku Durmitor je pod zaštitom UNESCO i tu se ne smije ništa raditi.

- Dio rijeke koji pripada NP Durmitor nije ugrožen, ali jeste dio koji spada pod zaštitu programa "Čovjek i biosfera". Nijesu problem samo tih sedam kilometara, već je devastiran riječni ekosistem do Mojkovca - rekao je Mrdak.

Država Crna Gora tužila je CRBC zbog devastacije korita rijeke Tare, a Mrdak je naveo je da će Ministarstvo svu dokumentaciju koju prikupi predati tužilaštvu.

- Za sada se kriminal prema životnoj sredini ne uzima ozbiljno - dodao je Mrdak.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.