NavMenu

Pokretanje rudnika Brskovo šansa za ekonomski razvoj Mojkovca - Investitor planira preusmjeravanje vodenih tokova ili instaliranje postrojenja za preradu vode

Izvor: Mina Petak, 05.03.2021. 12:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: freedomnaruk/shutterstock.com)Ilustracija
Pokretanjem novog rudnika cinka, olova i bakra u Mojkovcu stvorile bi se velike šanse za ekonomski preporod te opštine, uz poštovanje najviših ekoloških standarda, saopštio je državni sekretar za energetiku i rudarstvo Ministarstvu kapitalnih investicija, Marko Perunović.

- Na svim meridijanima, ekologija i industrija idu jedno uz drugo, naravno uz poštovanje propisanih ekoloških standarda. Ministarstvo je ozbiljno, za razliku od površnih pojedinačnih analiza, sagledalo sve vezano za projekat i donijelo zaključak da su njegovom realizacijom stvorene velike šanse za ekonomski preporod Mojkovca, uz poštovanje najviših ekoloških standarda - kazao je Perunović, piše Dan.

On je kao benefite od rudnika naveo investiciju od 150 mil EUR, rekultivaciju terena nakon 20 godina, 700 zaposlenih u fazi izgradnje, 450 u fazi eksploatacije i 200 indirektno zaposlenih, uvećanje bruto domaćeg proizvoda od 1,2 do 1,5%, godišnja koncesiona naknada od 3,5 miliona, do čega 70% ide opštini Mojkovac, godišnji porezi na dobit i na zarade od 3,5 miliona, odnosno pet do šest miliona EUR.

- Precizne analize su utvrdile da se zbog toga što nije izvršena sanacija starog rudnika Brskovo, jedan dio teških metala, u obliku sulaftnih jedinjenja, kroz potoke sliva direktno u Taru za što postoje i fizički dokazi i analize vode koje su rađene u poslednje dvije godine - rekao je Perunović reagujući na navode potpredsjednika Liberalne partije, Jova Rabrenovića, da je šokiran novim rudnikom.

Perunović je savjetovao Rabrenovića i dio javnosti, koji projekat nazivaju "rudnikom smrti", da se bolje upoznaju sa njim i da zaljkučke ne baziraju na poluinformacijama i neprovjerenim činjenicama.

On je najavio da bi budući investitor, kao prioritetnu aktivnost u okviru pripremnih radova, obavio preusmjeravanje vodenih tokova ili bi ponudio opštini da instalira postrojenje za preradu vode iz tih tokova i na taj način otklonio trenutni ekološki problem.

Perunović je dodao da su mišljenja da na tu temu treba organizovati javnu raspravu, pa bi na osnovu svih činjenica mogli organizovati i referendum o tome da li rudnik treba ili ne.

- Projekat je transparentan. Cilj Ministarstva je da se javnosti predoče benefiti, a da onda lokalna zajednica odluči - zaključio je Perunović.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.