Izvor: eKapija | Petak, 05.03.2021.| 08:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Raskinut ugovor o koncesiji za eksploataciju kamena sa nalazišta Bobik na Cetinju

Ilustracija
Ilustracija (Foto: rtem/shutterstock.com)
Ugovor o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju pojave mineralne sirovine arhitektonsko građevinskog (ukrasnog) kamena na nalazištu Bobik na Cetinju biće raskinut, saopšteno je iz Vlade.

Ugovor je potpisan 2016. godine za preduzećem Kobra iz Budve, a koncesija je data na 22 godine. Kako je navedeno u odluci, ležište arhitektonsko-građevinskog (ukrasnog) kamena Bobik zahvata površinu od 10,99 ha. Teren obuhvaćen istražno-eksploatacionim prostorom se nalazi na nadmorskoj visini od 910 do 1.040 m.n.m i orjentisan je u pravcu sjever - jug.

Nakon potpisivanja ugovora, koncesionar je izvršio detaljna geološka istraživanja i dobijene rezultate prikazao u Elaboratu o klasifikaciji, kategorizaciji i proračunu rezervi arhitektonsko-građevinskog kamena ležišta Bobik– Cetinje, sa stanjem 31.12.2017. godine.

Pored ostalih analiza, u rlaboratu je prikazana i mogućnost dobijanja komercijalnih blokova iz ležišta Bobik, kao jedan od najvažnijih pokazatelja iz sklopa geoloških kriterijuma za vrednovanje arhitektonsko-građevinskog kamena, koja je pokazala nezadovoljavajući rezultat.

- Razlomljenost stijenske mase u ležištu je u velikoj mjeri izražena, kao i brojni stilolitski šavovi, tako da se iz stijenske mase ne mogu dobiti blokovi većih dimenzija, već samo manji blokovi nepravilnog oblika-tomboloni, zapremine ispod 2 m3. Prisustvo diskontinuiteta manje ili veće dužine umanjuje vrijednost bloka, jer se smanjuje njegovo iskorišćenje - navedeno je u elaboratu.

Na osnovu dobijenih podataka zaključeno je da ležište arhitektonsko građevinskog kamena Bobik pripada četvrtoj grupi ležišta sa ograničenim mogućnostima, u kojima se ne mogu eksploatisati, u značajnim količinama, blokovi viših, nego samo nižih kategorija, do 2 m3.

Takođe, urađena je i probna obrada, koja je izvršena u pogonu koncesionara i sastojala se od primarnog rezanja blokova frezom; formatiranja ploča koje je vršeno uzdužnom i poprečnom frezom; brušenja i poliranja ručnom polirkom i specijalna obrada koja je vršena ručno i mašinski.

- Na osnovu iskoriščenja blok mase u ploče da se zaključiti, da svi blokovi predmetnog ležišta, pa i oni izabrani, po kvalitetu pripadaju jednoj grupi, imaju kvalitet "3", jer im iskorišćenje ne prelazi 30 m2/m3 - objašnjeno je.

Dalje, u Elaboratu se navodi podatak za proračun blok mase u ležištu Bobik-Cetinje da iskorišćenje iznosi 12% na nivou ležišta, na osnovu odnosa zapremine dobijenih tombolona prema ukupnoj zapremini stijenske mase izvađene iz probno-eksploatacione etaže.

Zbog ovakvih rezultata geoloških istraživanja, koncesionar je podnio zahtjev za pokretanje postupka sporazumnog raskida Ugovora

JU Zavod za geološka istraživanja je formirao Komisiju za obilazak ležišta Bobik radi utvrđivanja rentabilnosti eksploatacije arhitektonsko-građevinskog (ukrasnog) kamena na predmetnom ležištu. Prilikom obilaska nalazišta Bobik komisija je utvrdila da eksploatacijom i obradom kamena, odnosno proizvodnjom finalnog proizvoda - ploča, nije moguće ostvariti određenu dobit, odnosno da ležište tehnički nije moguće eksploatisati uz ekonomsku opravdanost.

Imajući sve ovo u vidu, Vlada je prihvatila sporazumni raskid ovog koncesionog ugovora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE