NavMenu

Gdje je najniža cijena građevinskog zemljišta u Srbiji?

Izvor: B92 Četvrtak, 04.03.2021. 17:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com)Ilustracija
Kuće su se u Srbiji prošle godine prodavale po cijeni od 500 do čak 4.000.000 EUR. Međutim, i građevinsko zemljište imalo je podjednako veliki raspon cijena.

Kako se navodi u najnovijem izvještaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), u 2020. godini je 45% prometovanog građevinskog zemljišta imalo površinu od 2 do 10 ari, 43% veću od 10 ari, 8% su površine do 2 ara i 3% čine prometi površine preko jednog hektara.

Ono što je naročito zanimljivo jeste da cijene prometovanog građevinskog zemljišta na teritoriji Republike Srbije imaju širok raspon koji je posebno izražen kod građevinskog zemljišta namijenjenog za stambeno–poslovnu gradnju.

Analiza koju je sproveo RGZ pokazala je da one iznose "od minimalnih 10 EUR/ar do preko 80.000 EUR/ar".

Pritom, gotovinom je plaćeno 99% prometovanog građevinskog zemljišta, 76% prometa je plaćeno u evrima, a 24% u dinarima.

Gdje su najniže cijene? Prema tabeli koju je objavio zavod, ar je 10 EUR koštao u Sjenici i Aleksincu. Jeftino se moglo proći i u Šapcu, Mladenovcu, Obrenovcu, Jagodini, Paraćinu, Prokuplju i Boru, gde je minimalna cijena iznosila 11 EUR.

Sem toga, po cijeni manjoj od 20 EUR za ar kupovalo se zemljište: u Sopotu (12), Gornjem Milanovcu (13), Knjaževcu (13), Sokobanji (15), Valjevu (15), Kragujevcu (16), Leskovcu (16), Grockoj (17), Kruševcu (17), Čačku (17), Lazarevcu (18), Bajinoj Bašti (19) i Zrenjaninu (19).
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.