Izvor: Mina | Srijeda, 03.03.2021.| 14:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sredstva iz IPA III programa bez definisane alokacije po državama - Glavni kriterijumi za projekte biće strateška relevantnost i spremnost za sprovođenje

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Jedna od značajnih novina u vezi IPA III programa tokom perioda 2021-2027. je da neće postojati unaprijed definisane alokacije po državama, a glavni kriterijumi za odobravanje projekata biće njihova strateška relevantnost i spremnost za sprovođenje, izjavio je savjetnik zamjenika glavnog pregovarača-nacionalnog IPA koordinatora, Bojan Vujović.

Na radionici o EU fondovima - rezultati i perspektiva za opštine on je podsjetio da je u periodu od 2007. do 2013. godine putem IPA projekata u Crnu Goru je uloženo 235,7 mil EUR, dok kroz novi finansijski okvir za period 2014-2020 - IPA II, Crna Gora ima na raspolaganju 279,1 mil EUR.

Vujović je istakao da se uloženim sredstvima nastoji doprinijeti i što ravnomjernijem razvoju svih opština u Crnoj Gori, unapređenju poslovnog ambijenta i kreiranju novih radnih mjesta.

Naveo je da su, u procesu pristupanja EU, sredstva opredijeljena kroz Instrument pretpristupne podrške izuzetno značajna za sprovođenje reformi koje, prije svega, treba da unaprijede kvalitet života crnogorskih građana, saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade.

- EU podrška treba da doprinese jačanju institucija i vladavini prava, reformi državne uprave, reformi privrede, većem poštovanju ljudskih i manjinskih prava, promociji rodne ravnopravnosti, jačanju civilnog društva, unapređenju lokalne i regionalne saradnje, kao i dostizanju održivog razvoja i smanjenju siromaštva - rekao je Vujović na radionici koju je organiziovala Kancelarija za evropske integracije.

Pomoćnica Generalnog sekretara Zajednice opštine Crne Gore, Vanja Starovlah, kazala je da lokalne samouprave treba da budu prepoznate kao dio uprave najbliži građanima, pa time i njihovim potrebama i problemima, koji treba da ima značajnu ulogu prilikom pripreme, implementacije i monitoringa IPA III programa.

S tim u vezi, ona je poručila da decentralizacija treba da bude stalna dimenzija finansijske i političke podrške koju EU daje zemljama Zapadnog Balkana.

- Najveća korist za lokalne samouprave bi bile grant šeme koje bi bile veoma slične kohezionim fondovima EU, koje bi dodatno pripremile lokalne uprave za korišćenje ovih, veoma izdašnih fondova koji se koriste u zemljama članicama. Na taj način bismo bili u mogućnosti da unaprijedimo javne usluge i kvalitet života naših građana primjenjujući relevantne strateške politike EU - kazala je Starovlah.

Ona je objasnila da bi se na taj način obezbijedili konkretni rezultati u lokalnim zajednicama, čime bi se građani u svom komšiluku, u svom gradu, mogli uvjeriti u evropske standarde i vrijednosti, imajući u vidu da lokalne samouprave imaju veliku odgovornost, kako za unapređenje kvaliteta života, tako i za održavanje povjerenja građana u proces EU integracija.

Radionica je organizovana u okviru projekta Podrška Kancelariji nipaka u nadgledanju i evaluaciji tekućih IPA programa i pripremi buduće IPA podrške, koji finansira EU s ciljem razmjene iskustva, predstavljanja rezultata u dosadašnjem sprovođenju IPA-e, kao i pružanjem informacija u vezi sa novom finansijskom perspektivom za period 2021-2027, IPA-om III.

Na radionici je učestvovao više od 60 učesnika, predstavnika lokalnih samouprava, ministarstava, Delegacije Evropske unije, Zajednice opština i Kancelarije za evropske integracije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE