NavMenu

Završena izgradnja VE Podveležje 1 - Uloženo 77 mil EUR (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 02.03.2021. 10:58
Komentari
Podeli
(Foto: EP BIH)
U ponedeljak, 1. marta, završena je izgradnja VE Podveležje 1, prve u vlasništvu Elektroprivrede BiH, rečeno je iz ove kompanije na svečanosti održanoj u Mostaru.

Zahvaljujući instalisanoj snazi 48 MW, vjetroelektrana će godišnje proizvoditi 130 GWh električne energije, što predstavlja značajno povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u okviru sistema Elektroprivrede BiH. Projekat VE Podveležje 1 ukupne vrijednosti 77 mil EUR Elektroprivreda BiH finansirala je kreditom Njemačke razvojne banke (KfW) i vlastitim sredstvima.

Povodom okončanja izgradnje VE Podveležje 1, upriličrnoj simbolično na Dan nezavisnosti BiH prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, predstavnici ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH, direktor Njemačke razvojne banke za BiH, predstavnici Skupštine i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, Grada Mostara, predstavnici izvođača radova, Nadzornog odbora i Uprave Elektroprivrede BiH. Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH, zbog nastavka liječenja posljedica Covida 19, bio je spriječen da prisutvuje svečanosti.

Izet Žigić, predsjednik Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH ukazao je na činjenicu da je VE Podveležje 1 prvi proizvodni objekat koji je sagrađen u posljednjih gotovo 40 godina i predstavlja doprinos Elektroprivrede BiH u ispunjavanju obaveza koje je država BiH preuzela kao potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici i doprinos evropskoj orijentaciji - čista, zelena energija za sve Evropljane.

- Realizacija projekta VE Podveležje 1 znači povećanje proizvodnje električne energije i pouzdano snabdijevanje, efikasno korištenje prirodnih resursa države BiH, smanjenje utjecaja upotrebe fosilnih goriva na okoliš i klimatske promjene, poticaj razvoju domaće privrede - izjavio je Žigić.

Realizacija projekta VE Podveležje 1 podrazumijevala je gradnju pristupnih puteva u dužini oko 10 km, lokalne saobraćajnice, 15 montažnih platoa, temelja za vjetroagregate i njihovu montažu. Za potrebe plasmana proizvedene električne energije u prijenosni elektroenergetski sistem, izgrađena je trafostanica 110/30 kV i priključni dalekovod u dužini oko 2,5 km. Izgradnja priključnog dalekovoda 110 kV, realizovana u sklopu Ugovora zaključenog između Elektroprivrede BiH i Elektroprijenosa BiH.

Prvi kilovati električne energije proizvedeni su u toku testiranja funkcionalnosti vjetroagregata i njihove spremnosti za paralelan rad s mrežom. Završni testovi usaglašenosti rada Vjetroelektrane sa zahtjevima iz Mrežnog kodeksa, biće provedeni u toku probnog pogona objekta. Potpuni daljinski nadzor i upravljanje vjetroelektranom vršiće se, zahvaljujući instaliranom Sistemu nadzora i upravljanja (SCADA), iz Dispečerskog centra za upravljanje proizvodnjom Elektroprivrede BiH lociranom u Sarajevu.

- Vjetroelekranu Podveležje 1 koja spremno dočekuje probni rad izgradili smo u vrijema kada je cijeli svijet suočen s pandemijom i projekat smo završili u rokovima koji su bili predviđeni. Važna činjenica jeste da je vjetroelektrana velikim dijelom izgrađena snagama, kapacitetima i znanjem naših uposlenika i upravo će ta znanja stručnjaka Elektroprivrede BiH biti od značaja i koristi za realizaciju vjetroelektrana Podveležje 2, Vlašić i Bitovnja - kazao je Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH.

Uz kompaiju ABB Zagreb angažovanu za projektovanje, isporuku opreme, izgradnju i puštanje u pogon trafostanice i kablovske i telekomunikacione mreže kojom su vjetroagregati povezani sa trafostanicom i konzorcij Siemens Gamesa Renewable Energy Hrvatska i Wind Power A/S Danska, sa kojim je zaključen ugovor o projektovanju, isporuci opreme, građevinskim radovima, montaži, ispitivanju i puštanju u pogon vjetroagregata, značajan angažman u vršenju građevinskih radova imale su kompanije iz Mostara, Sarajeva i Tuzle.


Svaki pojedinačni vjetroagregat sastoji se od tornja sa četiri segmenta dužine od 14 do 29 metara, gondole sa glavčinom i tri lopatice. Ukupna težina segmenata tornja viša je od 211 tona, dok gondola i glavčina teže 113 tona. Svaka pojedinačna lopatica duga je 55 metara i teška 11,5 tona. Montaža je vršena sukcesivno sa dvije dizalice težine 600 i 500 tona. Prilikom montaže korištene su i četiri pomoćne dizalice koje teže od 60 do 220 tona. U fazi priprema za izgradnju, lokalna zajednica ostavrila je direktne finansijske efekte. U skladu sa Programom o međusobnoj saradnji s ciljem realizacije projekta VE Podveležje 1, Elektroprivreda BiH je Gradu Mostaru uplatila milion KM za projekte unapređenja zaštite okoliša i životnog standarda stanovništva. Uplaćena je i jednokratna koncesiona naknada u iznosu većem od milion maraka.

Fotogalerija
VE Podveležje 1
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.