NavMenu

Naredne sedmice dodjela prvih vaučera kroz projekat Hiljadu plus

Izvor: Mina Subota, 27.02.2021. 10:07
Komentari
Podeli
(Foto: Narong Jongsirikul/shutterstock.com)
Utvrđivanje liste i dodjela prvih vaučera u okviru projekta Hiljadu plus biće organizovana tokom naredne sedmice, saopšteno je iz Projektnog odbora.

Predsjednik Projektnog odbora, Marko Čanović, kazao je da će, prema preliminarnim podacima, biti dodijeljeno oko 200 vaučera prioritetnim osobama.

U prioritetne osobe, kako je objašnjeno, spadaju samohrani roditelji, odnosno staratelji, kao i osobe sa invaliditetom i porodična domaćinstva čiji je član osoba sa invaliditetom.

- Takođe, tu spadaju porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja, zaposleni u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu djelatnost u javnom sektoru i žrtve nasilja u porodici - naveo je Čanović u saopštenju.

On je kazao da je, kao i u prethodnim fazama projekta, posebna pažnja posvećena prioritetnoj ciljnoj grupi. Ukupno je do sada 191 porodično domaćinstvo iz te kategorije riješilo stambeno pitanje.

- Naročito nas ohrabruje to što imamo veliki broj prijavljenih iz kategorije prioriteta i u ovoj fazi projekta, te ćemo i dalje nastojati da unapređujemo uslove ovog projekta - precizirao je Čanović.

On je rekao da će, nakon što se se utvrde liste prioritetnih osoba i dodjele vaučeri u toku naredne sedmice, imati ubrzo i utvrđene liste ciljnih grupa koji će dobiti vaučer, kao i liste čekanja ciljnih grupa.

- Projektni odbor tokom prethodnog perioda detaljno pregledao dostavljenu dokumentaciju za 772 domaćinstva, odnosno 1,88 hiljada građana - rekao je Čanović.

Prema njegovim riječima, proces pregleda dokumentacije i formiranja liste prioritetnih osoba, trajao je duže zbog pandemije Covid-19. Naime, ne samo što je bio usporen rad usljed raznih, opravdanih, mjera, već i zbog toga što je određen broj članova Projektnog odbora bio ili se trenutno nalazi u izolaciji.

- Takođe, podnijet je značajan broj nepotpunih zahtjeva te je od podnosilaca tražena dopuna dokumentacije. Kako Uprava za katastar i državnu imovinu obavlja provjeru podataka svih podnosioca zahtjeva i članova njihovih domaćinstava, i za to je bilo potrebno određeno vrijeme - rekao je Čanović.

Uprkos svemu tome, uspjeli su da održe kontinuitet i privedu kraju pregled dokumentacije.

Kroz projekat Hiljadu plus obezbijeđeni su najpovoljniji uslovi na tržištu za rješavanje stambenog pitanja i to fiksna kamata stopa 2,99 odsto bez obaveznog učešća, obrada kredita 0,3 odsto, kao i notarske usluge jeftinije 50 odsto.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.