NavMenu

Zakon o nadzoru proizvoda na tržištu neće dovesti do stvaranja biznis barijera - Neće biti ni novih troškova za građane i privredu

Izvor: eKapija Petak, 19.02.2021. 09:49
Komentari
Podeli
(Foto: NotarYES/shutterstock.com)
Zakon o nadzoru proizvoda na tržištu neće dovesti do stvaranja biznis barijera, niti iziskivati finansijske troškove za građane i privredu. Ovo je saopšteno tokom okruglog stola u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o nadzoru proizvoda na tržištu. Okrugli sto organizovala je Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja.

Potpredsjednica Privredne komore Nina Drakić istakla je da Privredna komora nastavlja dobru praksu, da kao partner Vlade, upoznaje privredu sa novim zakonskim rešenjima kako bi se ona u najvjećoj mjeri usaglasila sa potrebama poslovne zajednice.

Naglasila je da je cilj donošenja pomenutog zakona da se osigura isporuka tržištu isključivo usaglašenih proizvoda koji obezbjeđuju visok nivo zaštite javnog interesa - potrošača, zdravlja i bezbjednosti, zaštite na radu, imovine, javne bezbjednosti, te životne sredine na način koji omogućava slobodan promet proizvoda bez nepotrebnih ograničenja.

- Ovaj zakon pozitivno će uticati na potrošače i cjelokupni privredni ambijent u sektoru trgovine, obezbjeđujući funkcionalno tržište, koje osigurava slobodnu i ravnopravnu konkurenciju - smatra Drakić.

Prema njenim riječima, zakon neće dovesti do stvaranja biznis barijera i iziskivati finansijske troškove za građane i privredu.

Dragan Vukčević, načelnik Direkcije za konkurenciju i unutrašnju trgovinu iz Ministarstva ekonomskog razvoja, naglasio je da se donošenju novog Zakona o nadzoru proizvoda na tržištu pristupilo radi postizanja usaglašenosti nacionalnog zakonodavstva sa EU propisima.

- Glavni razlog donošenja predmetnog zakona je pravna reforma na nivou EU kojom je Regulativa (EU) 2019/2020 zamijenila i anulirala Regulativu (EZ) 765-2008 u dijelu koji se odnosi na nadzor proizvoda na tržištu. Riječ je i o djelimičnom uskađivanju Regulative (EU) 2019/515 o uzajamnom priznavanju roba, Odluke (EZ) 768/2008 o zajedničkom okviru za trgovanje proizvodima, Direktive 2001/95 EZ 768/2008 o opštoj bezbjednosti proizvoda, kao i crnogorskih nacionalnih pravila koja dopunjavaju evropska, a nijesu u suprotnosti sa načelima i pravilima EU - rekao je.

Ono što je izuzetno važno, smatra Vukčević, jeste da je nakon usvajanja predmetnog Zakona, predviđeno uspostavljanje Kancelarije za vezu, kao posebne organizacione jedinice, preko koje će Uprava za inspekcijske poslove organizovati neposrednu saradnju organa nadzora na tržištu, kao i informacionog sistema ISMS.

Pored navedenog, predviđeno je da Ministarstvo ekonomskog razvoja uspostavi Kontakt tačku za proizvode, koja bi bila dužna da na zahtjev isporučioca ili nadležnog organa iz druge države dostavi elektronske verzije tehničkih propisa i drugih propisa kojima se uređuju administrativni postupci koji se primjenjuju na određene proizvode u Crnoj Gori ili obezbijedi pristup tim propisima putem interneta, odnosno dostavi informacije da li ti proizvodi podliježu prethodnom odobrenju u skladu sa zakonom.

Vukčević je zahvalio članovima Radne grupe za izradu ovog zakona - predstavnicima kompanija, ministarstava saobraćaja, unutrašnjih poslova, Uprave za inspekcijske poslove, Uprave carina i Privredne komore.

Prema riječima Marine Janković, Uprava za inspekcijske poslove, Crna Gora će biti prva država na zapadnom Balkanu koja će primjenjivati evropsku regulativu 2019/2020. Ona je ukazala da su obaveze isporučilaca da proizvodi namijenjeni crnogorskom tržištu budu usaglašeni i ispunjavaju visok nivo zaštite javnog interesa. Sugerisala je da se prilikom uvoza provjerava da li postoji deklaracija o usaglašenosti i tehnička dokumentacija, prije svega izvještaj o ispitivanju te robe.

Direktorica Sektora udruženja Privredne komore Slavica Pavlović ističe da je za privredu izuzetno važno što će se osnivanjem Kontakt tačke i Kancelarije za vezu doprinijeti potpunijoj informisanosti svih zaintersovanih subjekata na tržištu pa samim tim smanjenju troškova postupka ulaska proizvoda na tržište.

Na skupu je zaključeno da privrednici mogu dostaviti svoje komentare i sugestije Ministarstvu ekonomskog razvoja sve dok traje javna rasprava o nacrtu zakona.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.