NavMenu

Podaci Montenegroberze: Državne kompanije tokom januara najviše gubile na vrijednosti

Izvor: Dan Utorak, 16.02.2021. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Vrijednost akcija pet većinski državnih kompanija tokom januara prošle godine pala je od 10 do 38%, pokazuju podaci iz mjesečnog biltena Montenegroberze. Najviše su pale akcije Željezničke infrastrukture Crne Gore AD (ŽICG), koje su zabilježile u januaru pad vrijednosti od 38%, pa je prosječna cijena iznosila 0,0068 eura.

Pad vrijednosti akcija imala je i Luka Bar AD - 17 odsto, kompanija 13. jul Plantaže pad 15 odsto, Institut Simo Milošević 13 odsto i kompanija Montekargo AD Podgorica 10 odsto.

Ekonomista Vesko Pejak iz nikšićke partije Alternativa Crna Gora smatra da će i pored pada akcija u januaru u narednom periodu doći do stabilizacije poslovanja državnih kompanija, a time i povećanja njihove vrijednosti na berzi.

- Crna Gora je mala zemlja i nema veliki broj stanovnika. Ti stanovnici relativno loše žive, tako da preko trećine nema novca ni za osnovne životne potrebe. Da bi neka berza bila "živa" i dinamična potrebno je da građani aktivno učestvuju u tgovinama, da ulažu i prodaju svoj udio u vlasničkoj strukturi nekih preduzeća. Kako je trgovaca akcijama malo, tako je i "dubina potražnje" vrlo mala - rekao je Pejak.

Dodao je da to jednostvano znači da ako neko prodaje akcije Plantaža na 0,11 eura po akciji to ne znači da će da ih proda po toj cijeni, iako na berzi piše da je to cijena po akciji.

- To je poslednja trgovana cijena po akciji, a možda trgovina nije bilo nekoliko mjeseci. Osim toga, neko ko ima 500.000 akcija ne znači da će sve da proda po toj cijeni. Možda proda jednu akciju po 0,11 eura, a ostale po 0,07 eura ili čak i manje. Sve zavisi od tražnje. Ako se danas proda 1.000 akcija Plantaža po 0,13 eura, to ne znači da je njihova cijena skočila. Samo je taj dan trgovano po 0,13 eura po akciji. Na našem tržištu toliko je ukrupnjen kapital da se većina trgovina odradi van berze. Kupac i prodavac se već dogovore, a onda se na berzi odradi "tehnički" dio posla. Državna preduzeća su u dugovima, ali njihova cijena će skakati jer se očekuje sanacija ili privatizacija - objasnio je Pejak.

Rekao je da su svi vlasnici akcija Montenegro Airlinesa izgubili uloženi novac po gašenju preduzeća.

- Država je bila vlasnik 99,91% vlasništva u kompaniji. Sav uloženi novac joj je propao po gašenju preduzeća. Pad cijene državnih preduzeća je pokušaj da se izvuče novac nekih akcionara. Uglavnom sitnih akcionara koji sad napuštaju ta preduzeća. Ali to su uglavnom sitne prodaje. Sve krupnije transakcije će se obaviti iza kulisa, iza očiju javnosti. Ja imam brokersku licencu i radio sam na Montenegroberzi tri godine. Ono što mogu reći je to da građani treba da postave naloge svojih akcija na onu vrijednost za koju misle da im zadovoljava neku očekivanu dobit - poručio je Pejak.

Dodaje i da će biti kupovine nekih velikih državnih kompanija, a očekuje se i normalizacija rada svih kompanija u državnom vlasništvu.

- To će podići cijenu akcija na berzi. Posebno onih kompanija koje se bave transportom, proizvodnjom električne energije, kompanima koje se bave proizvodnjom. Sve u svemu, dok jednom ne smrkne, drugome ne svane – zaključio je Pejak.

Najveći rast akcija kompanije Svis osiguranje AD

Najveći rast cijene u januaru od 43% zabilježile su akcije kompanije Svis osiguranje, čija je prosječna cijena iznosila 1,9360 eura.

- Trgovinom akcijama 27 kompanija (ne uključujući akcije PIF-ova, blok transakcije i obveznice), ostvarena su 461.772 EUR prometa ili šest odsto od ukupnog prometa i zaključena je 161 transakcija. Prosječan dnevni promet akcijama kompanija iznosio je 27.163 eura, a prosječan dnevni broj poslova 9 - navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je 350.523 EUR ili 76% od ukupnog prometa (ne uključujući akcije PIF-ova, blok poslove i obveznice) ostvareno je trgovinom akcijama Luka Bar, Jugopetrol, Crnogorski elektroprenosni sistem, Crnogorski telekom i 13 jul - Plantaže.

- Na našem tržištu toliko je ukrupnjen kapital da se većina trgovina odradi van berze. Kupac i prodavac se već dogovore, a onda se na berzi odradi "tehnički" dio posla - rekao je Pejak

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.