NavMenu

Mojkovačka transfer stanica sa reciklažnim dvorištem biće puštena u rad u martu

Izvor: Dnevne novine Ponedjeljak, 15.02.2021. 09:45
Komentari
Podeli
(Foto: Uprava javnih radova)
Mojkovačka transfer stanica komunalnog otpada, sa reciklažnim dvorištem, trebalo je, kako je bilo planirano, da počne sa radom u novembru minule godine. To se, ipak, i pored svih napora da se ispoštuje rok, nije dogodilo. "Zasluge" za to idu na račun pandemije korona virusa, rekao je Dnevnim novinama predsjednik Opštine, Ranko Mišnić, dodajući da će postrojenje biti pušteno u rad narednog mjeseca.

- Radovi na izgradnji postrojenja, koje je finasirala Vlada Crne Gore sa 2 mil EUR, tekli su planiranom dinamikom sve dok se nije pojavila korona. Gotovo sve je bilo završeno na vrijeme. Stigla je i planirana oprema iz Hrvatske, i onda se u naše planove umiješala korona. Upravo zbog nje stručnjaci iz Hrvatske nijesu mogli dolaziti kako je bilo predviđeno i montirati opremu. Bili su tu povremeno i u smanjenom sastavu. Virus se tu pitao. Ipak, uspjeli smo da privedemo radove kraju i sada smo u završnici montiranja opreme za to, nama ali i državi, izuzetno važno postrojenje. Ono će biti savim sigurno pušteno u rad u martu, vjerovatno u drugoj polovini mjeseca. Do tada će se i završiti sve potrebne saglasnosti za otvaranje postrojenja, uljučujući i probni rad, obuku budućih radnika kao i tehnički prijem - rekao je Mišnić.

On je objasnio i zašto je transfer stanica sa reciklažnim dvorištem izuzetno važna.

- Poglavlje 27, vezano za zaštitu životne sredine i klimatske promjene, obavezno i veoma izazovno na putu naše zemlje ka članstvu u EU, mi smo načeli još prije nekoliko godina dok sam bio na čelu Komunalnog preduzeća Gradac. Nastavljeno je sa tim i dalje, i mi smo sada dosta blizu evropskim standardima, kada je u pitanju upravljanje otpadom. Možemo biti i dobar primjer za druge opštine u Crnoj Gori. Već neko vrijeme otpad se razdvaja i naš je cilj da svako domaćinstvo dobije svoje kante za otpad i da se njegova selekcija vrši na mjestu nastanka. To, naravno, ne može preko noći, ali sam siguran da će tako biti u neko skorije vrijeme jer naše napore građani sve više razumiju i sarađuju. Naš zajednički cilj je da imamo potpuno čistu i zdravu životnu sredinu, i tome smo sve bliže. Otvaranjem postrojenja biće zatvorena i sanirana višedecenijska privremena deponija otpada na obali Tare, u Podbišću. Tako će biti riješen i jedini preostali ozbiljniji ekološki problem u našoj opštini - zaključio je Mišnić, dodajući da su Mojkovčani izuzetno zahvalni Vladi Crne Gore što je podržala njihov projekat izgradnje transfer stanice sa reciklažnim dvorištem.

Transfer stanicom sa reciklažnim dvorištem upravljaće Komunalno preduzeće Gradac. Postrojenje neće samo doprinijeti, kako je rekao direktor te firme, Predrag Smolović, naporima da Mojkovac u dogledno vrijeme postane prava zelena oaza, ekološki besprekorno čista, što je važno i za budući ski centar, već će otvoriti i nova radna mjesta.

- Na postrojenju će raditi osam ljudi, i njih će ovog i narednog mjeseca, dok se ono ne otvori, obučavati stručnjaci iz Hrvatske koji su i montirali opremu. To su nova radna mjesta i to je važno. Inače, mi već duže vrijeme radimo kako bi organizovali, u sardnji sa stanovništvom, prikupljanje i transport komunalnog otpada sa teritorije čitave opštine, skoro iz svih sela. Ljudi su zainteresovani za to. Na taj način će biti riješen i problem divljih deponija, a većinu smo već uklonili. Siguran sam da ih u dogledno vrijeme uopšte neće biti. Imaćemo tu dodatne troškove, ali je to cijena koju ćemo rado platiti. Gradsko područje opštine je već potpuno čisto, što znaju i građani i svi oni koji dođu u Mojkovac. Takva će, to mogu da obećam, biti i seoska područja, posebno površine pored lokalnih puteva - kazao je Smolović.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.