NavMenu

IRF će ove godine za podršku privredi plasirati najmanje 120 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 12.02.2021. 12:12
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Moerschy)
Investiciono razvojni fond (IRF) i ove godine će izdvojiti značajna sredstva za pružanje podrške crnogorskim preduzetnicima, a plan je da u toku 2021. plasira najmanje 120 mil EUR za dugoročne i kratkoročne kredite.

To se može vidjeti u dokumentima Predlog godišnjeg plana rada i Predlog finansijskog plana Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore za 2021. godinu. Vlada je na poslednjoj sjednici dala saglasnost na oba dokumenta.

Kako se može vidjeti u dokumentima, ove godine neophodno je razmotriti i plan dokapitalizacije IRF-a.

- Time bi se ojačao kreditni potencijal i ublažili efekti primjene tri paketa mjera za prevazilaženje negativnih posljedica pandemije koronavirusa. To je naročito važno imajući u vidu da je za očekivati da će 2021. godina biti godina postepenog oporavka privrede, sa akcentom na očuvanju likvidnosti, kroz podršku mikro, malim i srednjim preduzećima i realizaciji projekata koji bi imali značajan multiplikativni efekat na privredni rast - navodi se u dokumentu.

Kao i do sada, da bi obezbijedio sredstva za finansiranje, IRF mora koristiti međunarodne fondove i zaduživati se u inostranstvu.

- Na ovaj način Fond obezbjeđuje povoljna kreditna sredstva, zahvaljujući čemu je i u prilici da crnogorskoj privredni ponudi adekvatne programe finansijske podrške.

U Godišnjem planu rada IRF-a navodi se i da je u periodu od 2017. do 2019. godine odobreno više od 620 mil EUR, dok je u 2020. plasirano preko 280 miliona.

- Tokom prošle godine u cilju prevazilaženja negativnih efekata pandemije, fokus je bio na održavanju likvidnosti i očuvanju radnih mjesta - piše o dokumentu.

Na poslednjoj sjednici, Vlada je usvojila i informaciju o izmjeni Ugovora o finansiranju između Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore i Evropske investicione banke. Ovim izmjenama predviđeno je umanjenje kamatne stope klijentu za 100 baznih poena, ili umanjenje kamatne stope krajnjem korisniku za 50 baznih poena i produženje ročnosti kredita za dodatnih 12 mjeseci.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.