NavMenu

Žene na čelu manje od 20% preduzeća u Crnoj Gori - Pristup finansijama jedan od ključnih problema sa kojim se susreću preduzetnice

Izvor: Mina Četvrtak, 11.02.2021. 09:11
Komentari
Podeli
(Foto: Oyls/shutterstock.com)
NLB banka Podgorica pridružila se Programu podrške Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pod nazivom Žene u biznisu, koji ima za cilj da oslobodi potencijal preduzetnica omogućavajući pristup finansijama i znanju potrebnim za rast poslovanja.

Izvršni direktor NLB banke, Dino Redžepagić, saopštio je da ta finansijska kompanija vjeruje u potencijal koji ima žensko preduzetništvo, zbog čega su odlučili da mu, kroz program EBRD-a, budu podrška.

- Vjerujemo u taj potencijal i zato smo odlučili da budemo podrška ženskom preduzetištvu - poručio je Redžepagić na konferenciji za novinare u hotelu Cue koja je održana putem Zoom aplikacije.

On je dodao da NLB banka nastoji da prilagodi ponudu onima kojima je to potrebno, a da su žene u preduzetništvu bile racionalan izbor.

Banka se, prema riječima Redžepagića, odlučila da podrži žene preduzetnice, između ostalog, i zato što su one djelimični ili potpuni vlasnici 20% preduzeća u Crnoj Gori, kao i zbog toga što 25% tih firmi pripada segmentu malih i srednjih preduzeća (MSP).

On je naveo da banka ima značajno povjerenje žena preduzetnica, koje je smatraju prijateljskom i sa kojom mogu da grade partnerski odnos.

Redžepagić je saopštio da je pristup finansijama jedan od ključnih problema sa kojim se susreću žene u preduzetništvu, kao i da će tu barijeru pokušati da riješe kroz Program, odnosno kroz takozvani "meki kolateral".

On je kazao da je Program osmišljen tako da ponudi bolja rješenja, kao i da ima prostora za tješnju saradnju sa ženama preduzetnicama.

Šef EBRD kancelarije u Podgorici, Jaap Sprey, poručio je da svi treba da imaju jednake mogućnosti da učestvuju u ekonomskom rastu jedne zemlje.

- Kada je u pitanju preduzetništvo, vidimo da su žene na čelu manje od 20 odsto preduzeća u Crnoj Gori, tako da tu postoji pitanje socijalne, odnosno društvene nejednakosti. Takođe, vidimo da ekonomija ne može dostići svoj puni potencijal ako samo ograničeni broj žena ima priliku da postane preduzetnica - smatra Sprey.

On je pomenuo neke od barijera koje prate žene u biznisu, između ostalih, neposjedovanje nekretnina i problemi sa kolateralom.

- Međutim, ima i drugih segmenata kao što su društvena pitanja i tradicionalna uloge muškaraca i žena - dodao je Sprey.

On je kazao da EBRD može ženama obezbijediti pristup finansijama i pružiti savjetodavne usluge u vezi sa tim kako da razvijaju svoje biznise.

- To je u stvari poenta programa Žene u biznisu. S jedne strane obezbjeđujemo kreditnu liniju lokalnoj banci, u ovom slučaju to je NLB, a takođe radimo i sa Frankfurtskom školom za finansije i menadžment kako bi mogli da sarađujemo i osmišljavamo proizvode koji će odgovarati potrebama žena u biznisu - objasnio je Sprey.

On je podsjetio da ovaj program nije novina i da EBRD to radi već deset godina u 24 zemlje.

- Sve je ovo moguće samo zahvaljujući našim donatorima, vladama Luksemburga i Švedske, koji obezbjeđuju sredstva za savjetodavne usluge koje pružamo - rekao je Sprey.

Projektna rukovoditeljka Frankfurtske škole za finansije, Marija Mironjuk, saopštila je da se definicija uspjeha razlikuje za muškarce i žene.

- Definicija uspjeha za ženu je puno kompleksnija i to traži od nas dosta prilagođavanja pristupa - rekla je Mironjuk.

Ona smatra da treba još puno raditi kako bi se poboljašala situacija i kako bi eko sistem žena u Crnoj Gori postao bolji.

Mironjuk je kazala i da je vrijeme, takođe, jako zanimljiv aspekt kada je u pitanju uspjeh žena.

- Činjenica je da je vrijeme puno kritičnije za žene u odnosu na muškarce. Žene se brinu oko djece, kuće, roditelja i imaju manje vremena da rade na umrežavanju koje je bitno da bi dobile nove ideje i inspiracije i upoznale druge žene koje rade u sličnoj sferi - zaključila je Mironjuk.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.