NavMenu

Izdavanje UTU za objekte do 3.000 m2 u nadležnosti lokalnih samouprava, izuzetak hoteli i turistički rizorti

Izvor: Pobjeda Ponedjeljak, 08.02.2021. 11:41
Komentari
Podeli
(Foto: ArchMan/shutterstock.com)
Izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za objekte do 3.000 m2 bruto građevinske površine, izuzev hotela odnosno turističkog naselja sa četiri ili pet zvjezdica i turističkog rizorta, ostaje u nadležnosti lokalnih samouprava - dogovoreno je na sastanku državnog sekretara u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Aleksandra Ašanina sa sekretarima sekretarijata za urbanizam svih lokalnih samouprava u Crnoj Gori.

Dogovoreno je, kako je precizirano u saopštenju, da poslovi izdavanja urbanističko-tehničkih uslova za objekte veće od 3.000 metara kvadratnih, za sve objekte za koje je obavezno raspisivanje javnog konkursa, kao i za trgove, skverove, šetališta i gradske parkove ostaće u nadležnosti Ministarstva.

Sa novom preraspodjelom nadležnosti nije se saglasio sekretar Sekretarijata za prostorno planiranja i održivi razvoj Opštine Ulcinj Mehmed Milla, a vršitelj dužnosti sekretara Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj glavnog grada Podgorice Miljan Barović i sekretarka Sekretarijata za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj Opštine Kolašin Ljiljana Raičević istakli su da sekretarijati kojima rukovode imaju adekvatan kadrovski kapacitet za izdavanje UTU-a i za objekte veće od 3.000 metara kvadratnih bruto građevinske površine.

Analiza koju je Ministarstvo pripremilo na osnovu podataka o broju i strukturi urbanističko-tehničkih uslova izdatih u svim crnogorskim opštinama tokom prošle godine pokazala je da, kako je napisano, dogovorena preraspodjela nadležnosti neće imati bitnijeg uticaja na obim poslova sekretarijata za urbanizam lokalnih samouprava, a da će finansijski uticaj biti zanemarljiv.

- Na sastanku je razgovarano i o drugim izazovima sa kojima se susreću lokalne samouprave, poput lošeg kvaliteta planskih dokumenata, neadekvatnih zakonskih rješenja, problema u procesu legalizacije bespravno sagrađenih objekata, nedostatka kadra u urbanističko-građevinskoj inspekcijii - navedeno je u saopštenju.

Ašanin je ukazao na potrebu da sastanci poput ovog postanu redovna praksa i da se komunikacija između Ministarstva, jedinica lokalne samouprave i Zajednice opština intenzivira sa ciljem koordinisanijeg i efikasnijeg zajedničkog djelovanja.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.