NavMenu

Za godinu dana prepolovljena dobit komercijalnih banaka u Crnoj Gori

Izvor: Mina Ponedjeljak, 08.02.2021. 11:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Raten-Kauf)Ilustracija
Komercijalne banke, prema preliminarnim rezultatima poslovanja, ostvarile su dobit od 22,7 mil EUR na kraju prošle godine što je više od polovinu manja dobit nego na kraju 2019, kada su bile u plusu od 48,6 mil EUR.

Na crnogorskom tržištu prošle godine je do decembra poslovalo 13 banaka kada su i zvanično spojene CKB i Podgorička banka. Osim njih, na tržištu posluju Erste, Hipotekarna, Prva, Adiko, NLB, Komercijalna, Universal, Lovćen, Zapad, Zirat i Adratik banka.

Centralna banka (CBCG) ne saopštava zvanično podatke poslovanja svake banke pojedinačno.

- Prema preliminarnim mjesečnim podacima za decembar, bankarski sektor je, i pored vanrednih uslova poslovanja, profitabilan, sa neto dobitkom od 22,7 mil EUR na kraju prošle godine. Negativni finansijski rezultat na nivou sistema iskazala je samo jedna banka u iznosu od 984.000 EUR, koja pripada kategoriji malih banaka, a njena adekvatnost kapitala iznosila je preko 25% - saopšteno je Vijestima iz CBCG.

Iskazana dobit na kraju prošle godine je manja u odnosu na prethodnu godinu 53%, a uzrokovana je najvećim dijelom povećanjem troškova obezvređenja, kao i smanjenjem neto prihoda od naknada i provizija.

Preliminarni podaci pokazuju da su aktiva, kapital i depoziti banaka u godini koju je obilježila ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa u odnosu na 2019. godini zabilježili pad, dok su krediti porasli. Sve banke posluju u skladu sa regulatorno propisanim limitima.

Ukupna aktiva na kraju decembra prošle godine iznosi 4,58 mlrd EUR i u odnosu na isti period 2019. godine kada je iznosila 4,6 mlrd bilježi pad od 0,38%, dok su ukupni krediti na kraju prošle godine bili 3,15 milijardi i blježe rast od 3,18% u odnosu na uporedni godišnji period kada su bili 3,06 milijardi.

- Depoziti na kraju decembra su bili 3,37 mlrd EUR i u odnosu na novembar ostvaruju rast 0,24%, dok u odnosu na decembar 2019. godine kada su iznosili 3,47 miliona bilježe pad od 2,96% - kazali su iz CBCG.

Tokom posljednjeg kvartala prošle godine, primjetan je trend rasta ukupnih depozita, čime je ublažen trend njihovog pada, prisutan od izbijanja pandemije.

- U periodu od 30. septembra pa do kraja decembra prošle godine ukupni depoziti su, na osnovu preliminarnih podataka, ostvarili rast od 2,15% - rekli su u vrhovnoj monetarnoj instituciji, kojom rukovodi guverner Radoje Žugić.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.