NavMenu

Crna Gora spremna za saradnju sa kineskim kompanijama - Povećati izvoz crnogorskih proizvoda visokog kvaliteta na tržište Kine

Izvor: Mina Nedjelja, 07.02.2021. 10:07
Komentari
Podeli
(Foto: crystal51/shutterstock.com)
Kina i Crna Gora gaje duboko i tradicionalno prijateljstvo, a potencijal za dalju saradnju postoji u mnogim oblastima, saopštila je ambasadorka i posebna predstavnica Mehanizma za saradnju između Kine i zemalja centralno-istočne Evrope, Huo Yuzhen.

Ona je na skupu u Pekingu pod nazivom Ekonomski i investicioni izazovi poslije Covid-a, koji je putem video veze održan između predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i predstavnika kineskih kompanija, kazala da dvije zemlje gaje duboko i tradicionalno prijateljstvo.

- Kina je među zemljama koje su najranije uspostavile diplomatske odnose sa Crnom Gorom. Dvije zemlje su prethodnih godina neprestano produbljivale saradnju i međusobno razumijevanje - rekla je Huo.

Novinarka China Media grupe, Yu Xi, kazala je agenciji Mina-business da je Huo podsjetila i na broj kineskih turista u Crnu Goru, koji je od 2018. do 2019. godine zabilježio najveći rast među svim zemljama van Evrope.

Huo je podsjetila na niz projekata između Kine i Crne Gore, između ostalih, auto-put Bar-Boljare i vjetroelektranu na Možuri.

Ona je navela da su u 2019. godini investicija Kine u 17 zemalja regiona iznosile 95,4 mlrd USD, što je 70,1 odsto više nego prije osnivanja Mehanizma 17+1.

Skup u Pekingu organizovala je crnogorska Ambasada u Kini.

Đukanović je u svom obraćanju kazao da ove godine Crna Gora i Kina obilježavaju 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

- Prijateljstvo Crne Gore i Kine učvršćuje se iz godine u godinu. Naša saradnja je dodatno ojačana u mnogim oblastima kroz Mehanizam 17+1. Uvjeren sam da ćemo nastaviti da stvaramo prilike od obostranog interesa i doprinosimo jačanju povjerenja, prijateljstva i izgradnji zajedničke budućnosti - naveo je Đukanović.

On je predstavio prednosti poslovnog ambijenta u Crnoj Gori i spremnost crnogorske strane da sarađuje s kineskim kompanijama.

- Želimo da ojačamo saradnju sa Kinom u različitim oblastima ekonomije, prije svega u saobraćajnom povezivanju, energetici i turizmu. Iako smo najmanja država Balkana imamo velike razvojne mogućnosti koje želimo da valorizujemo u saradnji sa kredibilnim partnerima - naveo je Đukanović.

Kroz saradnju sa kineskim institucijama i kompanijama, Crna Gora, kako je saopštio, želi da poveća izvoz crnogorskih proizvoda visokog kvaliteta na tržište Kine.

Potpredsjednik China Road and Bridge Corporation (CRBC), Ye Chengying, se osvrnuo na zajednički trud te kompanije sa kineskim i crnogorskim partnerima, kojima su u najvećoj mjeri obezbijedili što raniju obnovu rada prioritetne dionice auto-puta.

Đukanović je potvrdio postojeću kvalitetnu saradnju sa CRBC-om i naveo da postoje velike mogućnosti za buduću saradnju.

On je rekao i da očekuje da proizvodi kompanije Plantaže budu više zastupljeni na kineskom tržištu.

Crnogorski ambasador u Kini, Darko Pajović, je naveo da pandemija i dalje traje, ali da se, na svu sreću, može predvidjeti njen kraj.

- Iz tog razloga moramo biti spremni da brzo i efikasno radimo na oporavku naših ekonomija. Ubijeđen sam da će današnja konferencija pomoći da proširimo perspektive i osnažimo zajedničku saradnju - zaključio je Pajović.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.