NavMenu

Oboreno rješenje bivšeg Ministarstva održivog razvoja o gradnji luksuznog hotela naspram Starog grada u Budvi

Izvor: Vijesti Petak, 05.02.2021. 12:04
Komentari
Podeli
(Foto: Marija Kambić)
Upravni sud prihvatio je tužbu budvanskog Sekretarijata za zaštitu imovine i poništio rješenje nekadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma kojim je koordinirao Duško Marković o gradnji luksuznog hotela naspram Starog grada.

Sekretarijat na čijem je čelu Nikola Plamenac, predao je tužbu nakon što Markovićev resor krajem septembra prošle godine odbio njihov zahtjev da se odloži rješenje o davanju saglasnosti na idejno rješenje budućeg devetospratnog luksuznog hotela sa pet zvjezdica, koji nikšićka kompanija Roaming Montenegro namjerava da gradi na mjestu oronulog poslovnog centra preko puta hotela Mogren.

- Tužba se usvaja, poništava se rješenje Ministarstva održivog razvoja i turizma od 28. septembra 2020 - piše u presudi Upravnog suda u koju su Vijesti imale uvid.

Kako se navodi u presudi, Sekretarijat za zaštitu imovine je osporio zakonitost rješenja MORT-a.

- Imajući u vidu da je osporeno rješenje akt na osnovu kojeg se prijavljuje gradnja, neodlaganje izvršenja nanijeće nenadoknadivu štetu Opštini Budva i trajno će onemogućiti izgradnju javnih sadržaja garaža i obezbjeđivanja parking mjesta - navodi se u tužbi Sekretarijata.

Iako je Upravi sud dostavio MORT-u tužbu Opštine Budva, kako se navodi u presudi, od tog vladinog resora nijesu dobili ni odgovor na tužbu ni spise predmeta koje su od njih tražili, zbog čega su i usvojli tužbu i poništili rješenje. MORT je krajem septembra prošle godine odbio zahtjev da odloži rješenje, a Sekretarijat za zaštitu imovine zatražio je da bude stranka u postupku, tvrdeći da je vlasnik parcela na kojima se nalazi put i parking ispred hotela.

Tada su iz vladinog resora odgovorili da su parcele u vlasništvu države date na korišćenje lokalnoj upravi, a da Sekretarijat nije dokazao da će izvršenjem rješenja nastupiti "nepopravljiva šteta".

MORT je 30. jula poništio rješenje glavnog gradskog arhitekte Opštine Budva od 12. juna i dao saglasnost na idejno rješenje za izgradnju objekta projektovanog na dijelu urbanističke parcele. Budvanski glavni arhitekta je u dva navrata odbio da da saglanost na budući hotel smatrajući da njegovom gradnjom se narušava okolni prostor. Nikšićka kompanija je u žalbi na odluke budvanskog glavnog arhitekte koji je odbio da da saglasnost, a koju je MORT-u uvažio, navela da je projektovani hotel u potpunosti ispratio smjernice zadate Detaljnim urbanističkim planom "Budva centar", te da se objekat svojim volumenom u potpunosti uklopio u prostor.

Resor kojim rukovodi Plamenac nedavno je dobio još jednu pravnu bitku, spriječivši gradnju betonskih kula na samoj Slovenskoj plaži. Naime, Upravni sud poništio je rješenje MORT-a, kojim je taj vladin resor prije dvije godine odbijen zahtjev Opštine Budva da dobije svojstvo stranke u postupku prilikom davanja saglasnosti turskoj kompaniji Mia investments da gradi hotel Mia Budva sa apartmanima za tržište - dvije kule od po 15 i 16 spratova na parceli ispred Jadranskog sajama.

Ovakvom sudskom odlukom praktično je dovedena u pitanje i odluka o davanju saglasnosti na gradnju betonskih solitera, protiv čega se od početka bore budvanske Demokrate. Sekretarijat je vodio sudsku borbu, iako je gradonačelnik Marko Carević prije dvije godine obavijestio sud da odustaje od tužbe. Upravo projekat turskih investitora prije dvije i po godine doveo je do političke krize u gradu i umalo raspada koalicije.

Hotel se uklapa u okruženje

Prema idejnom rješenju, u koje su Vijesti imale uvid, hotel Roaming imaće bruto građevinsku površina od 5.782 kvadrata i spratnost 2Po +P+ 9 (dvije podrumske etaže, prizemlje i devet spratova).

- Arhitektonsko rješenje objekta je u funkcionalnom i oblikovnom smislu riješeno racionalno, u modernom stilu i na način da se uklapa u postojeći ambijent. U okviru hotela nalazi se 32 jednosobna apartmana, jedan dvosobni apartman i dva trosobna apartmana. Ukupan broj apartmana iznosi 35, dok ukupan broj ležaja iznosi 80 - piše, između ostalog, u idejnom rješenju.

Deveta etaža je, kako se navodi, znatno povučena u odnosu na gabarit objekta, čime se stiče doživljaj da objekat ima osam etaža sa prizemljem, a ne devet, čime njegova dominantna visina manje narušava postojeći ambijent.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.