NavMenu

Kompanija Gjenge Makers iz Kenije pravi cigle od plastičnog otpada (VIDEO)

Izvor: Energija Balkana Petak, 05.02.2021. 10:29
Komentari
Podeli
Kompanija Gjenge Makers iz Kenije bavi se pretvaranjem neiskorišćenog plastičnog otpada u izuzetno jake cigle za popločavanje. Ovu kompaniju osnovala je Nzambi Matee, jer joj je bilo dosta toga da samo gleda kako se plastika gomila u njenoj zemlji, a da se malo toga radi povodom rješavanja ovog gorućeg problema. Nzambi je rešila da uzme stvar u svoje ruke, i suoči se sa ovim globalnim problemom.

Ovaj izdržljivi građevinski materijal donio je njoj i njenom timu nagradu Mladi šampioni Zemlje za zaštitu životne sredine za 2020. godinu, u programu Ujedinjenih nacija.

Plastični otpad koji ovaj tim koristi je vrsta otpada koji se više ne može preraditi. Njen tim preuzima neiskorišćeni plastični otpad i stvara u svojoj fabrici između 1.000 do 1.500 cigli za popločavanje dnevno. Fabrika se nalazi u Najrobiju u Keniji. Podstičući ponovnu upotrebu već iskorišćenog materijala, kompanija na ovaj način utiče na održivi razvoj u zemlji.


Plastični otpad se u početku pomiješa sa pijeskom u mašini na izuzetno visokim temperaturama, jer komponente na ovoj temperaturi djeluju kao vezivno sredstvo. Zatim se ova pasta kompresuje u mašini u oblik cigle.

Kako je plastika vlaknaste prirode, ciglu pretvara u izuzetno jak i izdržljiv materijal. Pored toga, u poređenju sa običnim ciglama, cigle koje proizvodi Gjenge su lakše, pa se transport i ugradnja postižu brže.

Tokom tri godine otkako radi, tim je reciklirao 20 tona plastike i namjerava da reciklira ukupno 50 tona do kraja sledeće godine. Cilj im je takođe da prošire prodaju van Kenije.

Cigle za popločavanje se trenutno proizvode u nekoliko boja, u rasponu od sive do plave i crvene. Tim se nada da će uspjeti da proširi svoju proizvodnju i na cigle za građevinu. Za sada se njihov proizvod koristi za popločavanje pješačkih staza u lokalnim školama.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.