NavMenu

Utvrđene naknade za urbanu sanaciju na Cetinju

Izvor: eKapija Petak, 05.02.2021. 09:34
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Vlada je, na osnovu člana 164 stav 11 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata dala saglasnost na Prijedlog odluke o naknadi za urbanu sanaciju Prijestonice Cetinje.

Predloženom Odlukom nastoji se postići stvaranje normativnih uslova za obezbjeđenje finansijskih sredstava za realizaciju programa urbane sanacije, stvaranje normativnih uslova za implementaciju planskih dokumenata.

- Odluka će imati značajne socijalne i ekonomske efekte na vlasnike bespravnih objekata. Rešenja sadržana u propisu imaće pozitivan uticaj na zadovoljavanje interesa građana. Primejna ovog propisa neće izazvati dodatne troškove građanima i privredi u odnosu na iznose naknade koji su bili dati dosadašnjom odlukom, čak su za određene vrste bespravnih objekata umanjenja veća - objašnjeno je.

Kako se može vidjeti u dokumentu, granice zona tritorije prijestonice utvrđene su na osnovu stepena opremljenosti građevinskog zemljišta i na osnovu zahvata planskih dokumenata.

Definisano je deset zona, pri čemu iznos naknade po m2 neto površine bespravnog objekta po zonama iznosi 40 EUR za zone I1, Ib i Ic, 36 EUR za zonu II, 32 EUR za zone IIIa i IIIb, 28 eura za zonu IV, 24 eura za zonu V, 20 EUR za zonu VI, dok za zonu VII ne postoji naknada.

Kako je objašnjeno, iznos naknade umanjuje se 50% za bespravne objekte osnovnog stanovanja, za pomoćne objekte koji služe korišćenju stambenog i drugog objekta (garaže, sotave, bazeni, septička jame, bunari, ograde i sl.) naknada se umanjuje za 80%, dok se za objekte čiji vlasnik ili član porodičnog domaćinstva ima prioritet u ostvariravnju prava na socijalni stanovanje iznos naknade umanjuje za 90%. Naknada za potkorvlja umanjuje se za 30%.

Iznos naknade uvećava se za bespravne objekte koji nisu objekti osnovnog stanovanja, i to za 5% ako se uvećani iznosi uplati jednokratno, odnosno 20% ako se uvećani iznos plaća u ratama. Iznos naknade uvećava se i za bespravne objekte osnovnog stanovanja za 2,5%, a iznos se može platiti jednokratno ili u jednakim mjesečnim ratama.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.