NavMenu

Vlada izdvaja 4,64 mil USD za izmirenje obaveza prema kineskoj Exim banci

Izvor: eKapija Petak, 29.01.2021. 07:48
Komentari
Podeli
(Foto: Google Earth/Printscreen)
Vlada Crne Gore će ovog mjeseca iz budžetske rezerve preusmjeriti oko 4,64 mil USD za izmirenje obaveza prema kineskoj Exim banci po osnovu državnih garancija koje je prethodna vlast izdala preduzećima Crngorska i Barska poovidba.

Naime, Vlada je na sjednici održanoj 28. januara usvojila predlog kojim se stvaraju i pravno-administrativni preduslovi za realizaciju obaveze po osnovu državnih garancija prema Exim banci.

- Dopunom se zadužuje Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da donese rješenje o izmjeni rješenja o privremenom finansiranju za januar mjesec 2021. godine na način da se za iznos dospjele obaveze, u iznosu od 4,64 mil USD po osnovu državnih garancija izdatih za kreditne aranžmane između Crnogorske plovidbe AD i Exim Kina banke i Barske plovidbe AD i Exim Kina banke, u eurskoj protivvrijednosti, umanji iznos tekuće budžetske rezerve, a za isti iznos planira poziciju otplata garancija u inostranstvu - saopšteno je.

Prethodno je Vlada prihvatila zahtjev kineske Exim banke za izmirenje dospjelih obaveza po osnovu izdatih garancija, u iznosu od 4,64 mil USD, uvećanih za dodatne troškove kamate koji će se naknadno obračunati od dana dospjeća do dana plaćanja, u eurskoj protivvrijednosti.

Takođe, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da nakon plaćanja garantovanog iznosa dostavi potrebnu dokumentaciju Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

- Vlada je usvojila i informaciju o izmirenju obaveza Vlade Crne Gore prema Exim banci po osnovu državnih garancija izdatih za potrebe kreditnih aranžmana zaključenih između preduzeća Crnogorska i Barska plovidma i Exim banke. Usvojen je i zahtjev kineske banke, za izmirenje dospjelih obaveza po osnovu državnih garancija izdatih za kreditne aranžmane između Crnogorske plovidbe AD Kotor i Exim Kina banke, kao i Barske plovidbe AD Bar i Exim Kina banke - zaključuje se u Vladinom saopštenju.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.