NavMenu

RETROSPEKTIVA 2020 - Investicije i planovi u oblasti INDUSTRIJE koji su izazvali najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Utorak, 26.01.2021. 14:27
Komentari
Podeli
(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Aktuelna kriza izazvana pandemijom koronavirusa više nego ikada je ukazala na značaj razvijene industrije u zemlji. Tako su se države koje su se maksimalno oslanjale na sopstvenu proizvodnju mnogo lakše snašle nakon početnog udara krize i zatvaranja granica. Nažalost, Crna Gora nije među njima.

Velika zavisnost crnogorske ekonomije od turizma dovela je do toga da budemo zemlja koja je doživjela najveći pad ekonomije u regionu. Od marta mjeseca više puta smo mogli čuti od stručnjaka kako je krajnje vrijeme da Crna Gora počne više da ulaže u industriju i sektor prerade, ne bi li pojačala sopstvenu proizvodnju, a smanjila zavisnost od uvoza.

Kako pokazuju podaci Monstata, industrijska proizvodnja u Crnoj Gori u trećem kvartalu 2020. bilježi pad za 2,8% u odnosu na uporedni period 2019. godine. Posmatrano prema sektorima, u oblasti vađenje ruda i kamena zabilježen je rast od 0,2%, prerađivačka industrija bilježi pad 4,4%, dok sektor snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija bilježi pad od 1,4%. U poređenju sa drugim kvartalom 2020. godine, industrijska proizvodnja je ostvarila je rast od 36,4%.

Kada je riječ o investicijama u sektoru industrije koje su obilježile 2020. godinu, moramo primijetiti da je više bilo tek najavljenih projekata, nego onih realizovanih.

(Izvorište Bolje setre)Takva je i prva investicija na našoj listi - izgradnja fabrike za flaširanje vode na izvorištu Bolje sestre koju je najavio izvršni direktor Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje Goran Jevrić. Prema njegovim riječima, ovo preduzeće razmatra mogućnosti izgradnje fabrike za flaširanje vode, uz dodatnu analizu mogućnosti diversifikacije proizvodnje uklučenjem opreme za proizvodnju piva i hladnih čajeva.

Jevrić je kazao da su preduslovi za realizaciju tog projekta realni, dok je neophodno da Skupština okonča proceduru usvajanja planske pretpostavke za područje Skadarskog jezera, kako bi Regionalni vodovod bio u prilici da dobije urbanističko-tehničke uslove za početak izgradnje fabrike vode.

Izvorište Bolje sestre koje se koristi za regionalno vodosnabdijevanje crnogorskog primorja je ujedno i jedino regionalno izvorište u Crnoj Gori. Voda ovog podzemnog izvora je izuzetnog kvaliteta i ispunjava uslove za flaširanje vode kako prema Uredbi o klasifikaciji i kategorizaciji voda Crne Gore, tako i prema EU direktivama.

Fabrika bileta (Foto: Vlada Crne Gore)Fabrika bileta
Drugo mjesto na našoj listi zauzima investcija koju je realizovala kompanija Uniprom KAP. Riječ je o otvaranju nove fabrike bileta - trupaca u kojoj je posao dobilo 80 novih radnika. Vrijednost investicije je oko 15 mil EUR. Kako je najavljeno, fabrika će godišnje moći da proizvede čak 70.000 tona bileta, vrijednih na ino tržištu oko 175 mil USD.

Fabrika je otvorena u avgustu, a iz kompanije Uniprom KAP su nekoliko mjeseci ranije saopštili da će, uprkos krizi, nastaviti sa realizacijom investicije. Tada su najavili i izgradnju nove fabrike aluminijumskih slabova, vrijedne 20 mil EUR. Ta fabrika će, kako su kazali, biti kapaciteta 35.000 tona.

Ilustracija (Foto: serato/shutterstock.com)Ilustracija
Na trećoj poziciji našla se još jedna investicija koja je prošle godine samo najavljena. Naime, finska kompanija Molok planira izgradnju regionalnog centra za proizvodnju podzemnih i polupodzemnih kontejnera, a najvjerovatnija lokacija za ovu investiciju biće Podgorica, najavljeno je početkom marta prilikom sastanka predstavnika kompanije sa gradonačelnikom Podgorice Ivanom Vukovićem.

Kako je tada saopšteno, Molok već dugo uspješno sarađuje sa Glavnim gradom, što uz određene povoljnosti i olakšice u poslovanju, svakako preporučuju Podgoricu kao potencijalnog partnera za realizaciju projekta izgradnje regionalnog centra za proizvodnju podzemnih i polupodzemnih kontejnera.

Brodogradilište Bijela (Foto: Paddy Walker/unplash)Brodogradilište Bijela
Transformacija brodogradilišta Bijela u centar za remont jahti nije nova, ali nije ni realizovana investicija. Ipak, projekat je u drugoj polovini godine okupirao pažnju domaće javnosti, kada je holandski Damen odustao od ovog posla. Ovaj investicija zauzela je četvrtu poziciju na našoj listi.

Kako je odmah saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, ugovor o koncesiji neće se raskidati, već će kompanija Adriatic Marinas, druga članica konzorcijuma Montenegro jacht servis, tražiti novog partnera radi realizacije ugovora o koncesiji.

Vrlo brzo, konzorcijumu se priključila kompanija Drydocks World, koja pripada DP World grupi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Kako je tada saopšteno, nakon završetka radova na remedijaciji, koje realizuje Vlada, transformacija brodogradilišta u kompaniju za popravku i remont superjahti biće realizovana u roku od 36 mjeseci, sa planovima da se već u periodu transformacije počne sa određenim servisnim radovima.

Pored otvaranja kompanije za servisiranje jahti, konzorcijum je najavio planove koji uključuju i osnivanje akademije za obuku u Bijeloj, u cilju osposobljavanja budućih generacija pomorskih inženjera iz Crne Gore.

Ilustracija (Foto: pedrosala/shutterstock.com)Ilustracija
U Pljevljima je osamdesetih godina prošlog vijeka u sastavu Rudnika uglja uspješno poslovala i cementara. Zbog zagađivanja životne sredine, ali i toga što je bila locirana u samom centru grada zatvorena je 1987. godine. Od tada, više puta je aktuelizovano pitanje ponovne izgradnje fabrike cementa u ovom gradu, a ovaj projekat našao se na petom mjestu u okviru naše retrospektive.

Tako je prošle godine, prilikom susreta sa ambasadorima Češke i Ujedinjenih Arapskih Emirata, predsjednik Privredne komore Crne Gore ukazao na investicione potencijale sjevera, sa naročitim naglaskom na mogućnost izgradnje cementare u Pljevljima. Golubović je više puta ukazao na ovu mogućnost, ističući da Pljevlja imaju odličnu sirovinsku osnovu za proizvodnju cementa.

Ilustracija (Foto: Kolbakova Olga/shutterstock.com)Ilustracija
Šesto mjesto pripalo je investiciji kompanije Šekom u Rožajama. Ova kompanije je u avgustu pustila u rad novu savremenu liniju za drvopreradu, a pored 14 postojećih, otvoreno je još 10 novih radnih mjesta.

Ministarstvo ekonomije raspisalo je tokom 2020. godine nekoliko javnih poziva za dodjelu koncesije za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena na više nalazišta u Crnoj Gori. Tako su četiri naredne pozicije pripale upravo ovim investicijama.

Ilustracija (Foto: Salienko Evgenii/shutterstock.com)Ilustracija
Naime, na sedmom mjestu našao se Bemax koji je jedini dostavio ponudu za eksploataciju tehničko-građevinskog kamena sa ležišta Haj Nehaj u Baru. Kompanija je najavila značajna ulaganja u ovo nalazište, kao i zapošljavanje novih radnika.

Bemaksu je pripala i osma pozicija, ali i koncesija za eksploataciju kamena na nalazištu Midova kosa u Nikšiću. Kompanija je u biznis planu najavila investicije vrijedne 3,74 mil EUR.

Na devetoj poziciji našla se Luka Bar kojoj je na 30 godina dodijeljena koncesija za kamenolom Volujci. Naime, Vlada Crne Gore prihvatila je zahtjev Luke Bar za dodjelu koncesije za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju tehničko-građevinskog kamena ležišta Volujica, isključenjem javnog nadmetanja. Kako je tada saopšteno, ukupna koncesiona naknada iznosi 1.78 mil EUR.

Listu investicija zatvaramo dodjelom još jedne koncesije za eksploataciju kamena, ovog puta na nalazištu Poda u Bijelom Polju. Jedinu ponudu na ovaj tender poslala je bjelopoljska kompanija Imperijal, koja je u svom biznis planu najavila investicije u iznosu od 932.000 EUR.

Kompletnu listu investicija iz oblasti industrije možete vidjeti OVDJE.


Pozivamo vas da vidite i koje su to investicije obilježile 2020. godinu iz oblasti ZDRAVSTVA, NEKRETNINA, TELEKOMUNIKACIJA I IT-a, SPORTA, POLJOPRIVREDE I PREHRAMNEBE INDUSTRIJE, EKOLOGIJE i TURIZMA.


Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.