NavMenu

RETROSPEKTIVA 2020 - Investicije u oblasti TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 25.01.2021. 14:57
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore/Printscreen, AIM studio/Idejno rješenje, CG Ski/AIM studio)
Gotovo da nema sektora koji je tokom 2020. godine bio pogođen pandemijom koronavirusa, kao što je to turizam. Zatvaranje granica, ograničenja brojnih zemalja, putovanje samo uz negativne PCR testove... Sve ovo je uticalo da ova grana privrede pretrpi značajnu štetu.

Krizu su u najvećoj mjeri osjetile zemlje čija privreda se oslanja na turizam. Među njima, nažalost, i Crna Gora. Nakon loše zimske sezone zbog nedostatka snijega, turistički poslenici okrenuli su se pripremama za predsezonu i ljeto. Odlične najave i rane rezervacije sa početka godine ulivale su nadu da je pred nama dobra godina. Međutim, u februaru i martu dolazi do širenja pandemije koronavirusa u cijelom svijetu, a turistička privreda suočena je sa nezapamćenim gubicima.

Zatvorene granice zaustavile su vozove i autobuse, prizemljile avione, zatvorile hotele, restorane i kafiće, a izostanak aktivnosti u turizmu i ugostiteljstvu uticao je i na male proizvođače u Crnoj Gori. Kad se sve sabere, ovo je godina koju radnici u turizmu žele što prije da zaborave. Ujedno, ova godina ih je naučila i da cijene one, možda i najvrjednije domaće goste, ali i turiste iz najbližih zemalja, koji su doprinijeli tome da u 2020. godini ne bude baš sve izgubljeno.

Dok prvi dani 2021. godine ulivaju optimizam, što zbog dobre posjete planinskim centrima, što zbog početka vakcinacije širom svijeta, mi se prisjećamo investicija u turizam koje su privukle najveću pažnju naših čitalaca.

Ne možemo da ne primijetimo da je u godini u kojoj turizma gotovo da nije ni bilo, najavljena realizacija možda i najvećeg broja projekata iz ove oblasti. Širom Crne Gore ili je počela, ili je najavljena izgradnja hotela, turističkih naselja, kompleksa i rizorta. Kao da kriza ne postoji.

Dovoljno je samo da se osvrnemo na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma Vlade Crne Gore, koja je do kraja 2020. godine dostigla brojku od čak 15 hotela. To međutim nisu jedine investicije kada je turizam u pitanju, već su najavljeni brojni projekti širom zemlje.

Podsjetimo i da je u intervjuu za eKapiju, direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović rekao da će na crnogorskim planinama biti izgrađeno više od 50 hotela.

Krenimo redom sa našom listom investicija.

The Chedi Žabljak (Foto: CG Ski/AIM studio)The Chedi Žabljak

1. Rizort The Chedi - Žabljak

Posle Luštice, luksuzni hotel brenda The Chedi dobiće i Žabljak, gdje je planirana gradnja turističkog kompleksa koji će biti sastavljen od hotela i sedam vila. U ovaj projekat biće uloženo uloženo oko 10,6 mil EUR, a prema očekivanjima, prve goste primiće u drugoj polovini 2022. godine.

Projekat izgradnje turističkog kompleksa The Chedi Žabljak realizuje se na lokaciji vojno-turističkog kompleksa Mediteran, kojim će upravljati renomirani hotelski operator General Hotel Management iz Singapura, koji je i vlasnik brenda The Chedi.

Kompleks The Chedi na Žabljaku imaće pet zvjezdica i ukupno 59 smještajnih jedinica, odnosno 104 ležaja. Od toga, 48 hotelskih soba planirano je u centralom objektu, a 11 studio i dvosobnih apartmantskih jedinica u bungalovima. Centralni objekat hotela, spratnosti je Po+Su+P+1+Pk, nadzemni dio hotela je površine 3587,06 m2.

Hotel Cruiser Budva (Foto: Vlada Crne Gore/Printscreen)Hotel Cruiser Budva

2. Hotel Cruiser Budva

Podgoričke kompanije Master inženjering i Bemax planiraju izgradnju hotela Cruiser po kondo modelu poslovanja u Budvi, a Vlada Crne Gore je uvrstila ovu investiciju na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma.

Budući hotel imaće pet zvjezdica, a predračunska vrijednost investicije iznosi 58,2 mil EUR. Kapacitet hotela biće 252 smještajne jedinice, i to 124 apartmana i 128 soba. Namjera investitora je da u okviru kompleksa otvori 153 nova radna mjesta. Planirani završetak izgradnje hotela je 15. maj 2024. godine. Investitor je potvrdio da će investiciju finansirati iz sopstvenih sredstava, a u biznis planu je navedeno da se povraćaj investicije očekuje u roku od 12 godina od početka rada hotela.
Amma Resort Čanj (Foto: Vlada Crne Gore/Printscreen)Amma Resort Čanj
3. Amma Resort Čanj

Izgradnja turističkog kompleksa Amma Resort planirana je u Čanju, a iza ovog projekta stoji podgorička kompanija Čelebić. Vrijednost investicije procijenjena je na 77,01 mil EUR.

Prema najavama investitora, hotel će imati pet zvjezdica, a ukupni kapaciteti objekta biće 483 smještajne jedinice. Od toga je u samom hotelu planirano 241, a u osam luksuznih objekata - vila još 242 smještajne jedinice.

Amma Resort je još jedna investicija koju je Vlada uvrstila na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma.

(Foto: Shutterstock/Filatova Olga)

4. Rekonstrukcija hotela Mogren

Hotelska grupa Budvanska rivijera najavila je prošle godine u februaru rekonstrukciju hotela Mogren, koji će umjesto sadašnjih tri, imati pet zvjezdica.

Kako je iz kompanije saopšteno za naš portal, u planu je proširenje kapaciteta, nadogradiće se jedna etaža, hotel će imati otvoreni i zatvoreni bazen, predsjednički apartman, kao i velnes i spa centar. Hotel će zadržati svoj prepoznatljiv izgled, poštovaće se pravila mediteranske gradnje, kako bi se u potpunosti uklopio u ambijent, jer se nalazi ispred zidina Starog grada.

Kompleks sa hotelom i vilama na Žabljaku (Foto: Vlada Crne Gore/Printscreen)Kompleks sa hotelom i vilama na Žabljaku
5. Durmitor Development - Turistički kompleks sa hotelom i vilama na Žabljaku

Na Žabljaku je planirana još jedna investicija, iza koje stoji kompanija Durmitor Development iz Nikšića.

Investitor ja najavio izgradnju turističkog kompleksa sa hotelom i vilama koji će imati četiri zvjezdice. Kapacitet novoizgrađenog objekta biće 35 smještajnih jedinica, od čega 24 u hotelu i 11 u vilama.

Početak radova planiran je za novembar 2020, a završetak do 2023. godine. Predračunska vrijednost investicije iznosi 20,47 mil EUR.

Servisni objekat ispred Đalovića pećine (Foto: Uprava javnih radova)Servisni objekat ispred Đalovića pećine

6. Valorizacija Đalovića pećine

Jedan od najvrjednijih i najznačajnijih projekata na sjeveru Crne Gore svakako je valorizacija Đalovića Pećine, a tokom 2020. godine realizovani su ili započeti brojni radovi. Za realizaciju investicije zadužena je Uprava javnih radova, a ugovorena vrijednost radova iznosi 23 mil EUR.

Na ovom gradilištu završena je izgradnja elektroenergetske infrastrukture, uključujući trafostanicu "Bistrica" i put Bistrica-manastr Podvrh. U toku je izgradnja žičare od manastira Podrvh do servisnog objekta ispred ulaza, ugostiteljsko-servisnog objekta na obali Bistrice, kao i rekonstrukcija puta Gubavač-Bistrica sa gradnjom novog mosta na Bistrici. Žičara će sadržati dvije gondole i imaće kapacitet od 75 putnika na sat.

Krajem godine počela je i izgradnju servisnog objekta ispred Đalovića pećine, kao i probijanje otvora za potrebe njene turističke valorizacije. Servisni objekat će, na pristupnom platou površine oko 660 metara kvadratnih, sadržati trgovački prostor, prostorije za hitnu pomoć, vodiče, spasioce, speleologe, kancelariju, radionicu, depo, sanitarne i prateće tehničke prostorije.

Hotel AB u naselju Kaluđerovina (Foto: Zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade elaborata za procjenu uticaja na životnu sredinu/screenshot)Hotel AB u naselju Kaluđerovina

7. First investment hotel AB u naselju Kaluđerovina Tivat

Tivatska kompanija First investment company planira izgradnju malog porodičnog hotela pod nazivom AB u naselju Kaluđerovina u Opštini Tivat. Prema Zahtjevu za odlučivanje o potrebi izrade elaborata za procjenu uticaja na životnu sredinu, hotel će se graditi na parceli površine 983,64 m2 i imaće četiri smeštajne jedinice.

U prizemlju je predviđen ulazni hol (loby) sa recepcijom i toaletima. U centralnoj zoni nalaziće se restoran koji će imati direktnu vezu sa platoom pored bazena. Uz nju na prizemlju su predviđeni još bilijar sala, poker room, cigar and whisky bar i bioskop.

U smještajnom dijelu prizemlja organizovane su 4 hotelske sobe, a na spratu četvorosobni luksuzni apartman, sa privatnom saunom. Devet parking mjesta predviđeno je u podzemnoj etaži, a krov hotela biće prekriven zelenim površinama i solarnim panelima.
Hptel Breza Kolašin (Foto: AIM studio/Idejno rješenje/screenshot)Hptel Breza Kolašin
8. Hotel Breza Kolašin

U Kolašinu je početkom maja počela izgradnja hotela Breza, po kondo modelu poslovanja. Ovaj hotel takođe je uvršten na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma, a vrijednost investicije iznosi 19,5 mil EUR.

Hotelski kompleks će imati pet zvjezdica, a planirano je da se u okviru objekta izgradi 148 smještajnih jedinica, ukupnog kapaciteta od 308 ležaja. Namjera investitora je da u hotelu otvori 120 novih radnih mjesta.

Iza ovog projekta stoji kompanija CG Resort iz Tivta, a u idejnom rješenju koje je izradio arhitektonski studio AIM iz Podgorice navodi se da turističko naselje čine dva objekta koji su povezani aneksom u podrumskoj etaži i toplom vezom na nivou prizemlja većeg objekta tj. prvog sprata manjeg objekta. Hotel će biti spratnosti 2Po+Pr+2+Pk, a manji objekat Po+Pr+2+Pk.
Montis hotel & resort Kolašin (Foto: Vlada Crne Gore/Screenshot)Montis hotel & resort Kolašin
9. Montis hotel & resort Kolašin

Još jedna investicija u Kolašinu koja je uvrštena na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma jeste izgradnja kompleksa Montis hotel & resort po kondo modelu poslovanja. Planirani hotelski kompleks imaće pet zvjezica a vrijednosti investicije procijenjena je na 21,07 mil EUR.

Investitor ovog projekta je kompanija Montenegro luxury hotels and resorts iz Kotora. Hotelski kompleks će imati 238 smještajnih jedinica, tačnije 25 apartmana i 213 soba, a namjera investitora je da u okviru kompleksa otvori 231 radno mjesto, i to 200 stalnih i 31 sezonska radna mjesta, što je u prosjeku 216 radnih mjesta.

(Foto: eKapija)

10. Ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula

U Crnoj Gori je u toku realizacija još jednog značajnog turističkog projekta. Riječ je o rekonstrukciji tvrđave Mamula u jedinstveni hotel muzejskog karaktera, kategorije pet zvjezdica i kapaciteta 34 hotelske sobe, sa ugostiteljskim objektima, spomen-sobom, sportskim, edukativnim i pratećim sadržajima, a sve u skladu sa konzervatorskim uslovima.

Skupština je u decembru 2015. godine usvojila odluke o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavice sa tvrđavom Mamula. Ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamulom na 49 godina zaključen je prije pet godina sa švajcarskom kompanijom Orascom.

Kako je saopšteno u septembru, u informaciji o stepenu napretka radova, koju je Ministarstvo održivog razvoja i turizma dostavilo Vladi u julu, navodi se da su radovi u toku i do sada je uloženo osam miliona eura, a da će se do kraja godine investirati još pet miliona.


Kompletnu listu investicija u oblasti turizma možete vidjeti OVDJE.


Pozivamo vas da vidite i koje su to investicije obilježile 2020. godinu iz oblasti ZDRAVSTVA, NEKRETNINA, TELEKOMUNIKACIJA I IT-a, SPORTA, POLJOPRIVREDE I PREHRAMNEBE INDUSTRIJE i EKOLOGIJE.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.