NavMenu

Privremeno odložena isplata kredita za brodove Crnogorske i Barske plovidbe

Izvor: eKapija Petak, 22.01.2021. 12:13
Komentari
Podeli
(Foto: Google Earth/Printscreen)
Vlada Crne Gore je nakon teških pregovora sa kineskom Exim bankom uspjela da privremeno odloži isplatu dospjele rate kredita Barske i Crnogorske plovidbe, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

- Poslije teških pregovora na kineskom jeziku u naše sitne, a pekinške jutarnje sate, uspjeli smo da napravimo pomak uslijed novonastale složene situacije oko garancija. Privremeno smo odložili očekivanu isplatu - napisao je Spajić.

Prema njegovim riječima, od cjelokupnih potraživanja u vrijednosti od 58 mil USD, Vlada će u ovom trenutku regulisati januarsku ratu od 3,9 mil EUR.

- Kontinuirano tražimo dalja održiva rješenja, dok svaka trenutna olakšica znači puno imajući na umu složenost ekonomske situacije - napisao je Milatović.

Podsjetimo, ministar finansija je juče saopštio da je Agencija za zaštitu konkurencije naložila stopiranje dalje isplate državne pomoći Barskoj i Crnogorskoj plovidbi.

Za januarsku isplatu rata za oba preduzeća dolazi 4,65 mil USD, od čega za Barsku plovidbu 1,95 miliona, a za Crnogorsku 2,7 miliona. Ukupan preostali dug iznosi 43 miliona za Barsku plovidbu i 23 miliona USD za Crnogorsku.

Brodovi Barske plovidbe Bar i Budva kupljeni su 2012. godine, a isporučeni 2014. Ukupno su koštali 46,4 miliona USD.

Ugovor o kreditu sa Exim bankom za kupovinu brodova Kotor i 21. maj Crnogorska plovidba je zaključila 2010. godine, a njihova cijena je bila 55,76 miliona USD.

Preduzeće Crnogorska plovidba je u potpunom vlasništvu države, dok je Barska plovidba u većinskom državnom vlasništvu.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.