NavMenu

Projekat Održive kreativne industrije na sjeveru Crne Gore - Podržati kreativce da postanu prepoznatljivi na domaćem i inostranom tržištu

Izvor: Mina Četvrtak, 21.01.2021. 09:49
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / lukasbieri)
Projekat Održive kreativne industrije na sjeveru Crne Gore, koji sprovodi nevladina organizacija Multimedijal Montenegro (MMNE), ima za cilj da pomogne kreativcima da budu vidljiviji i prepoznatljiviji na lokalnom, državnom i međunarodnom nivou kako bi povećali plasman proizvoda i usluga.

Asistent na projektu, Ramo Ćatović, kazao je da će raditi na teritoriji opština Bijelo Polje, Berane, Mojkovac i Petnjica, kao i da je veoma srećan što je uključen u realizaciju pojekta s obzirom na to da i on djeluje u sektoru kreativnih industrija, tačnije video i multimedijalnoj produkciji već 15 godina.

Predsjednik NVO MMNE, Željko Đukić, objasnio je na online konferenciji za novinare šta su to kreativne industrije s obzirom na to da je u pitanju nov termin i da veliki broj građana nije upoznat sa njegovim značenjem.

- Kreativne industrije se definišu kao skup ekonomskih aktivnosti posvećene generisanju i eksploataciji znanja i informacija. Ovaj sektor je poznat i kao kreativna ekonomija, ili kulturna industrija, i predstavlja kombinovanje elemenata kreativnosti i biznisa u cilju ostvarivanja ekonomskog razvoja - rekao je Đukić.

On je naveo da, iako se može reći da se u svakoj zemlji ovaj koncept razlikuje u detaljima, gerenalno obuhvata iste elemente. Konkretno, to su izdavačka djelatnost, štampani mediji, grafička industrija, IT sektor i razvoj softvera, marketing, muzička i filmska industrija, dizajn, radio i televizija, moda i stari zanati.

- Kao što znamo, IT sektor i razvoj softvera, dizajn, grafička industrija i generalno veb su danas najbrže rastuća grana industrije, a samim tim što su sve ove djelatnosti svrstane u kreativne industrije, jasno je zašto je ovaj segment domaće ekonomije postao toliko popularan - navodi se u saopštenju.

Iz NVO MMNE su kazali da je ideja za razvoj projektne ideje potekla u prethodnoj godini kada su zajedno sa relevantnim opštinskim, državnim i međunarodnim akterima radili na istraživanju potreba kreativnog sektora na sjeveru Crne Gore.

- Projekat se naslanja i na veoma važan državni projekat na kome je Vlada radila tokom prošle godine, a to je Centar kreativnih industrija, veoma važan i ozbiljan projekat koji će država realizovati na prostoru bivšeg vojnog kompleksa Cerovo u Bijelom Polju - dodaje se u saopštenju.

Iz NVO MMNE su apelovali na članove Vlade, premijera, ministarku prosvjete i kulture i sve državne institucije da ulože dodatne napore i nastave da rade na tom veoma važnom projektu za Bijelo Polje, sjever i državu kako bi se i Crna Gora zhvaljujući takvom projektu približila modernim EU trendovima.

Oni su podsjetili da je Srbija daleko ispred kada je razvoj kreativnih industrija u pitanju, a da se ne govori o EU članicama koje u kontinuitetu ulažu napore i razvijaju taj sektor koji veoma brzo generiše nova radna mjesta i utiče na ekonomiju i bruto domaći proizvod (BDP).

- Ovim inovativnim projektom fokus stavljamo na preduzeća i pojedince koji djeluju u sektoru kreativnih industrija - dodaje se u saopštenju.

Kroz projekat se uključuje 20 aktera iz sektora kreativnih industrija iz četiri opštine sa sjevera, Bijelog Polja, Berana, Mojkovca i Petnjice i sa njima potpisuju 20 memoranduma o saradnji.

- Nakon toga, za njih izrađujemo po 20 profesionalnih promotivnih video sadržaja (konkretne promotivne priče sa akterima, šta je njihov proizvod /usluga, koja je njegova umjetnička/kreativna/funkcionalna/estetska/ primjenjiva vrijednost/proces stvaranja/rada, i izrađujemo profesionalne promo fotografije. Za svakog korisnika uključenog u projekat dizajniramo i štampamo kataloge koji će im biti dati na raspolaganje kako bi ih mogli distribuirati potencijalnim kupcima - objasnili su u NVO MMNE.

Kroz projekat će biti izrađen univerzalni web sajt na kome će biti predstavljeni korisnici projekta i njihovi proozvodi i usluge, a forma web sajta će imati i elemente online prodavnice.

- Tokom realizacije projekta će se konstantno raditi njihova plaćena online promocija kako bi upoznali javnost sa korisnicima i njihovim kreativnim proizvodima. Očekujemo da će na kraju projekta svi korisnici, kreativci povećati prodaju i biti prepoznatljiviji na tržištu, u krajnjem ostavriti dodatni prihod i dalje raditi na širenju asortimana i unaprjeđenju postojećuh proizvoda - navodi se u saopštenju.

Osnove za pokretanje projekta, u saradnji sa Ministarstvom kulture, su rezultati višemjesečnog istraživanja koje je pokazalo da se pojedinci i preduzeća u sektoru kreativnih industrija susreću sa problemom nedovoljnog prepoznavanja njihovih proizvoda na tržištu, te u krajnjem nemaju razvijene kanale komunikacije i plasman proizvoda.

- Glavni problemi su artikulisani kroz činjenicu da nemaju sredstava za profeionalnu promociju, izradu kataloga, profesionalnih fotografija, web sajtova, video klipova i u krajnjem nemaju sredstava za plaćenu promociju na društvenim mrežama - zaključuje se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.