NavMenu

Berlinski Vpe Intellinews: Ove godine ne može se očekivati oporavak turističkih prihoda

Izvor: Dan Utorak, 19.01.2021. 14:50
Komentari
Podeli
(Foto: Dragon Images/shutterstock.com)
Potpuni oporavak turističkih prihoda ne može se postići 2021. godine. Ekonomija Crne Gore, zavisna od turizma, pretrpjela je najgoru kontrakciju na zapadnom Balkanu u 2020. godini i samo će se djelimično oporaviti ove godine, piše u projekcijama koje je objavio berlinski Vpe Intellinews, koji se bavi analizom poslovnih vijesti i tržišta.

Politička perspektiva Crne Gore kreće u tešku godinu ekonomske krize i velikih političkih promjena. Prva crnogorska vlada koju nije formirala Demokratska partija socijalista (DPS), koja je vladala protekle tri decenije, imenovana je krajem 2020. Iako se smatra istorijskom promjenom, ovo takođe donosi neizvjesnost i potencijalnu nestabilnost.

Kad su u pitanju makroekonomski izgledi Crne Gore, piše da vlada Zdravka Krivokapića ima težak zadatak da prevlada ekonomsku recesiju i vrati zemlju u rast, s ograničenim resursima zbog vrlo visokog javnog duga.

Međunarodne finansijske institucije savjetovale su Crnoj Gori da bude oprezna sa programima državne pomoći i usmjeri se samo na održive sektore i kompanije kako bi im pomogla da prebrode krizu. Turizam, ključni sektor, propao je 2020. godine zbog pandemije virusa korona (Kovid-19). Potpuni oporavak turističkih prihoda ne može se postići ni u 2021. godini. Crna Gora planira ulaganja u hidroenergiju nakon otvaranja podmorskog kabla za Italiju piše u objavi Vpe Intellinews.

Dodaju da se očekuje da će se crnogorska ekonomija najviše ugovarati među zemljama zapadnog Balkana, jer je turizam glavni doprinos BDP-u.

- Sektori turizma i putovanja doprinose oko 20% ekonomiji jadranske zemlje i bili su najgore pogođeni pandemijom. Prema Evropskoj komisiji (EK), turistički šok ima duboke posljedice na domaću potrošnju i investicije. Štaviše, čak iako se putovanja nastave u naredne dvije godine, predviđa se da će ostati znatno ispod nivoa prije krize, jer se samopouzdanje putnika oporavlja tek postupno. U novembru su lokalni ekonomisti i Centralna banka sugerisali da će se BDP smanjiti za čak 17% u 2020. godini, dok većina međunarodnih finansijskih institucija očekuje smanjenje do 12%. Očekuje se da će se negativni trend nastaviti i 2021. jer se turizam ne može oporaviti do ljeta, što će dovesti do usporenog ekonomskog rasta. Prema Evropskoj komisiji, crnogorska ekonomija mogla bi se brzo oporaviti 2021. godine samo ako izbijanje virusa korona ostane ograničeno na zimu i proljeće - navodi se u projekcijama.

Pad BDP-a Crne Gore u trećem kvartalu iznosio je 27%, ili 430 miliona, čemu je najviše doprinio turizam, koji je pao za oko 85 procenata. U 2019. godini prihodi od turizma su iznosili 1,1 mlrd EUR. Pad od 85% u 2020. godini značio bi gubitak od preko 850 mil EUR. Kod Hrvatske i Albanije pad prihoda od turizma je bio manji od 50%.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.