NavMenu

UPCG: OKU bi bio davno potpisan da je postojala spremnost socijalnih partnera

Izvor: eKapija Utorak, 19.01.2021. 08:45
Komentari
Podeli
(Foto: NotarYES/shutterstock.com)
Opšti kolektivni ugovor (OKU) bio bi potpisan davno, da su socijalni partneri bili spremni na dogovor, poručili su iz Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), reagujući na aktuelnu situcaiju u vezi sa potpisivanjem seta zakona, među kojima je i Zakona o izmjenama zakona o radu.

Iz Unije podsjećaju da je prekid u važenju OKU-a u Crnoj Gori bio prisutan i ranije, kada nije postignut kompromis socijalnih partnera - predstavnika Vlade, reprezentativnih sindikalnih organizacija i UPCG kao reprezentativne poslodavačke organizacije.

- Zato je važno naglasiti činjenicu da ni tada, baš kao što to vjerujemo neće biti slučaj ni danas, odgovorni poslodavci nisu zloupotrijebili nastale okolnosti. Naprotiv - sva postupanja poslodavaca (svih - od preduzetnika do velikih privrednih subjekata) vođena s ciljem očuvanja biznisa istovremeno su uključivala i pokušaj da se očuva svako radno mjesto i svaki zaposleni. Stoga, preciznosti radi, ukoliko u ovom "vakumu" nevaženja OKU-a i dođe do toga da se neka od njegovih odredbi ne primijeni, ne može se kazati da se radi o zloupotrebi. Ovo prvenstveno iz razloga što te odredbe u ovom trenutku ne važe, a poslodavce obavezuju norme Zakona o radu i granskih kolektivnih ugovora - navode iz UPCG.

Kako ističu, važno je zapitati se zašto je došlo do toga da OKU zavisi od jednog potpisa, pa makar to bio potpis predsjednika države.

- Pregovori za zaključenje novog OKU-a trebali su biti započeti odmah po stupanju na snagu novog Zakona o radu, ali su zbog pojave pandemije, mjera NKT-a i opšteg poremećaja funkcionisanja svih poslovnih odnosa, počeli sa zakašnjenjem. Podsjećamo da je u tom periodu već bio veoma predvidiv razvoj epidemiološko zdravstvene, ekonomske i socijalne situacije, a što je i bio razlog da UPCG, kroz svoje Predloge za podršku privredi i očuvanju radnih mjesta, već u aprilu 2020. godine od socijalnih partnera - Vlade i sindikata zatraži hitne izmjene Zakona o radu ili donošenje lex specialis - ističu.

Kako navode, hitnost ove inicijative UPCG počivala je na činjenici da se radno-pravni okvir pokazao kao izuzetno nefleksibilan i opterećujući za privredu u novonastalim, neregularnim uslovima poslovanja.

- Međutim, UPCG od Vlade nikada nije dobila zvaničan odgovor na navedenu inicijativu, dok smo, u toku pregovora za OKU, od predstavnika Vlade i sindikalnih organizacija imali najavu spremnosti da se pojedina pitanja na kojima smo insistirali pokušaju riješiti kroz norme OKU-a - dodaju.

Iz Unije kažu da su u toku samih pregovora ponudili socijalnim partnerima predlog kako da se iskoristi kratko vrijeme koje im je bilo na raspolaganju i kako da se blagovremeno dođe do usaglašenog teksta OKU-a. Na taj način bi se, kažu, izbjegla situacija u kojoj se trenutno nalaze i poslodavci i zaposleni.

- U tom cilju, dostavili smo socijalnim partnerima analizu stanja u crnogorskoj privredi i uslovima poslovanja koji su dodatno pogoršani nastupanjem epidemije. Predlagali smo da se izvrši usaglašavanje sa Zakonom o radu tamo gdje je to bilo potrebno, da se razrade norme koje se tiču prestanka rada bez krivice zaposlenih (i poslodavca) - što je stanje kojem svjedočimo već skoro godinu dana, da se oroči važenje takvih normi, te da se sva ostala otvorena pitanja odlože za neko buduće vrijeme nakon prestanka epidemije i njenih posljedica - navode iz Unije.

Kako ističu, u UPCG su smatrali da upravo na taj način mogu da se sačuvaju i kompanije i radna mjesta.

- Posmatrano sa ove distance, jasno je da sve navedeno upućuje na zaključak: Da su naši socijalni partneri htjeli da nas razumiju i da su bili spremni na dogovor - OKU bi bio potpisan odavno, a situacija u kojoj se sada nalazimo ne bi ni postojala - navode.

Kako dalje ističu, bez obzira na različite percepcije o trenutnom stanju naše ekonomije i društva, kao i želje da se što bolje pozicioniramo u odbrani onih koje zastupamo, moramo biti svjesni da ćemo uspjeti tek onda kada postavimo zajednički cilj i sve svoje snage usmjerimo ka njegovom ispunjenju.

- To je jedini ispravan "model" koji će Crnoj Gori obezbijediti prevazilaženje izazova i prepreka ovog teškog vremena, a time i omogućiti očuvanje svakog, pa i najmanjeg biznisa i svakog pojedinačnog radnog mjesta. Imajući u vidu kompleksnost situacije i visoku cijenu koju ćemo možda morati da platimo svi zajedno ako ne budemo brzo reagovali, prijeko je potrebno da zajedno, kao najodgovorniji partneri (Vlada, sindikati i poslodavci) nađemo najbolje odgovore na sve ove dileme i izazove - kažu.

U UPCG vjeruju da će Zakon o izmjenama zakona o radu biti ponovno izglasan u Parlamentu Crne Gore, da će ga predsjednik Crne Gore potpisati, te da će time biti i produženo važenje OKU.

- Ali to je samo početak, jer ćemo time dobiti dodatno vrijeme za pregovore za zaključenje novog OKU, kako bi pokušali da se razumijemo i dogovorimo oko suštinskih stvari koje će omogućiti opstanak privrednih subjekata, a nakon toga obnavljanje i dalji razvoj privrednih aktivnosti koji će biti praćene povećanjem broja zaposlenih. Na kraju, važno je istaći da ostaje potreba na kojoj će UPCG u periodu koji slijedi i dalje insistirati, a tiče se donošenja izmjena Zakona o radu ili lex specialisa za uređenje radnih odnosa u vanrednim okolnostima (epidemije, poplave, zemljotresi, odluke nadležnih organa i slične okolnosti na koje ni poslodavci ni zaposleni nisu mogli uticati, a usljed kojih nastupaju posljedice negativne po obje strane) - zaključuju iz UPCG.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.