NavMenu

Gašenje Montenegro Airlinesa ishitrena odluka - Trebalo smanjiti broj linija i flotu

Izvor: Mina Ponedjeljak, 18.01.2021. 12:42
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Umjesto gašenja Montenegro Airlinesa (MA) trebalo je smanjiti broj linija i flotu, kao i zaposlene, kako bi se snizili troškovi, što bi osiguralo kontinuitet do osnivanja nove avio-kompanije, ocijenio je urednik portala Ex-Yu Aviation News iz Beograda, Luka Popović.

On je u Jutarnjem programu TVCG kazao da je dobro što će Air Serbia povećati broj linija prema Crnoj Gori, jer će od toga koristi imati i kompanija Aerodromi Crne Gore.

- Svakako je dobro za Crnu Goru da će Air Serbia povećati broj frekvencija. Kad se nalazimo u situaciji da nema nacionalnog avio-prevoznika, za Crnu Goru je dobro da ima što više letova i što više linija, jer to pogoduje državnom preduzeću Aerodromi Crne Gore koji ima prihode od svakog realizovanog leta - naveo je Popović.

On je rekao da vjeruje da Air Serbia neće povećavati cijene avio karata, prenosi portal RTCG.

- Da je htjela, do sada bi to uradila - tvrdi Popović.

On je ocijenio da se MA više godina nalazi u finansijskim problemima, navodeći kako avio-kompanija koja ima četiri aviona i oko 15-ak linija na vrhuncu sezone, sa nagomilanim dugom od oko 100 milona, ne može da bude održiva.

- Odluka Vlade da preko noći zatvori svog avio-prevoznika jeste iznenađujuća, jer je ranije objavila da će konačnu odluku o sudbini MA donijeti do kraja februara. Ova ishitrena odluka nije bila fer prema putnicima koji su imali kupljene karte, ali ni prema zaposlenima - poručio je Popović.

On smatra i da sada Vlada shvata da je možda prebrzo donijela takvu odluku, pa najavljuje mogućnost da u narednom periodu MA ponovo obnovi saobraćaj u ograničenom obimu prema Beogradu.

- To je bilo možda najbolje rješenje, da MA smanji broj linija i flotu, kao i zaposlene, kako bi se smanjili troškovi, ali i osigurao kontinuitet do osnivanja nove kompanije - rekao je Popović.

Slotovi, kako smatra, neće biti toliki problem, jer MA nije letio ka aerodromima koji imaju tolike restrikcije sa slotovima.

- Veći problem će biti da osiguraju dozvole za letačko i kabinsko osoblje i za pilote, koje moraju imati određeni broj sati za tipove aviona za koje su obučavani - zaključio je Popović.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.