NavMenu

Parižani Jelisejska polja pretvaraju u ogroman vrt (VIDEO)

Izvor: B92 Utorak, 12.01.2021. 11:30
Komentari
Podeli
(Foto: Anthony DELANOIX/Unsplash)
Najpoznatija pariska avenija biće pretvorena u "ogroman vrt" dugačak gotovo dva kilometra, a u projekat njene rekonstrukcije biće uloženo 250 mil EUR.

To je najavila gradonačelnica Pariza An Idalgo. Jelisejska polja, koja su neprestano zakrčena saobraćajem, po planovima gradskih vlasti trebalo bi da postanu zeleni dio grada sa dugačkim višestrukim drvoredima, zelenim površinama i brojnim pješačkim zonama.

U skladu sa planovima, broj automobila bi trebalo da bude prepolovljen

Takođe, područje oko Ajfelove kule trebalo bi da postane ogroman park, prenosi Index.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo rekla je da taj veliki projekat transformacije neće biti moguće završiti do 2030. godine, pa će biti intenziviran pošto francuska prestonica odradi ulogu domaćina Letnjih olimpijskih igara 2024.

No, dio redizajna će se ipak realizovati uoči održavanja Igara, a obuhvatiće slavni trg Konkord (Place de la Concorde).

Odbor zadužen za sprovođenje projekta zalaže se za redizajn kultne avenije i njene okoline još od 2018. godine. Pozdravljajući najavu gradonačelnice, odbor je podsjetio da je legendarna avenija u poslednjih 30 godina izgubila sjaj.

Konture kakve poznajemo u savremeno doba dobila je tek u 18. i 19. vijeku. Ranije su onde bila polja i vrtovi, zbog čega je i dobila naziv po istoimenim poljanama iz grčke mitologije.

Parižanima djeluje prilično izlizano i sve je rjeđe posjećuju, naročito pošto je prošla kroz nekoliko uzastopnih kriza poput štrajkova Žutih prsluka, te osjetila posljedice zdravstvene i ekonomske krize, kažu iz odbora, čiji predsjednik Žan-Noel Rajnhart odavno smatra da ulici treba temeljni preobražaj. Godine 2019. je izjavio:

- Često se naziva najljepšom avenijom na svijetu, ali mi koji svakodnevno ovde radimo ne bismo se sa tim složili.

Održana je i javna rasprava o tome na koji način uticati na kvalitetniji i ljepši izgled popularne ulice koja u nepandemijsko doba svakodnevno privlači oko 100.000 pješaka.

Poznatu aveniju je prvi projektovao vrtlar Luja XIV Andre Le Notre 1667. godine kao produžetak vrtova Tiljeri. Široka ulica se tada zvala Grand kur (Grand Cours) i bila je oivičena dvostrukim drvoredom brestova s obje strane te cvjetnim gredama u stilu tradicionalne francuske bašte.


Avenija je 1709. preimenovana u Champs Elysees, francuski naziv za Jelisejska polja na kojima su u grčkoj mitologiji sahranjeni heroji.

Arhitektonska kompanija PCS strim vodiće radove na rekonstrukciji Jelisejskih polja, nadajući se da će im vratati nekadašnji sjaj.

Arhitekta te kompanije Filip Kjambareta otkriva da je, statistički gledano, na ulici dnevno od 100.000 pješaka 72 odsto turista, a tek 22 odsto ih je onde zaposleno u brojnim luksuznim trgovinama ili kancelarijama.

Kaže da saobraćajnicu sa osam traka u prosjeku koristi 3.000 vozila na sat i da je zagađenija od prstena koji okružuje glavni francuski grad.

Redizajnom gradske vlasti i arhitekte žele da riješe probleme sa kojima se susreću brojni veći svjetski gradovi - probleme zagađenja, pregustog saobraćaja i turizma, nastojeći da prostor učine "ekološki prihvatljivijim i poželjnijim za šetnju i kvalitetniji život".


Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.