NavMenu

Važnost prava intelektualne svojine za mala i srednja preduzeća - Platforma Naučna mreža CG za povezivanje naučnika, istraživača, preduzeća i organizacija

Izvor: Mina Petak, 08.01.2021. 14:21
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Mala i srednja preduzeća moraju, u cilju svoje konkurentnosti, stalno poboljšavati učinkovitost i smanjivati troškove kroz ulaganje u istraživanje i razvoj i sticanje nove tehnologije, ocijenila je predavač na radionici o zaštiti intelektualne svojine za preduzeća, Maja Barić.

- Imajući u vidu promjene koje su uticale na tržište, da bi mala i srednja preduzeća bila konkurentna moraju stalno poboljšavati izgled i ugled svojih proizvoda/usluga kroz ulaganje u istraživanje i razvoj, sticanje nove tehnologije, unapređenje prakse upravljanja, razvijanje kreativnog i privlačnog dizajna, kao i učinkovito plasiranje svih proizvoda i usluga - objasnila je Barić na radionici.

Radionica na temu Why IPRs matters? - Važnost prava intelektualne svojine za mala i srednja preduzeća održana je putem zoom platforme krajem decembra.

Taj događaj realizovan je u okviru projekta Promocija kulture inovacija i podrška saradnji između aktera u oblasti istraživanja, obrazovanja i inovacija (INONET), koji su-finansiraju Evropska unija i Vlada, uz podršku Privredne komore (PKCG).

Barić ima više od 15 godina profesionalnog iskustva u oblasti zaštite intelektualne svojine i ličnih podataka. Radila je kao konsultant brojnim preduzećima i institucijama u regionu Zapadnog Balkana, savjetujući ih u vezi različitih tema u oblasti zaštite intelektualne svojine i ličnih podataka.

Tokom radionice obrađene su teme koje su imale za cilj da malim i srednjim preduzećima približe važnost prava iz intelektualne svojine, kao i koje su različite vrste prava koja mogu djelovati na poboljšanje poslovnog uspjeha, kako ih zaštititi, i sve to kroz praktične primjere.

- Ovo je bila prva u nizu radionica koju će projekat Inonet i PKCG organizovati u narednom periodu, a u namjeri da svim zainteresovanima, od poslovnog sektora, preko naučnih institucija, strukovnih udruženja pruži mogućnost da saznaju više o ovoj oblasti i iskoriste prednosti zaštite intelektualne svojine - navodi se u saopštenju.

Cilj projekta kroz koji je realizovana radionica je podrška Vladi u naporima da poveća inovativne kapacitete privatnog sektora sa fokusom na mala i srednja preduzeća.

- Projektom se promovišu inovacije i saradnja između nauke, obrazovanja i privrede, i unapređuju instrumenti za zaštitu prava intelektualne svojine - rekli su iz Komore.

Kako bi ispunio definisane ciljeve, projektni tim radi na dvije međusobno povezane grupe aktivnosti.

- Prva grupa aktivnosti odnosi se na unapređenje online platforme Naučna mreža CG sa novim servisima koji se odnose na inovacije, kao što su usluge virtuelne mreže mentora - dodaje se u saopštenju.

Iz Komore su rekli da je Naučna mreža internet platforma za pružanje podataka i povezivanje naučnika, istraživača, inovativnih preduzeća i organizacija iz Crne Gore i dijaspore. Pored povezivanja, portal nudi i informacije o konkursima za naučnike, organizacije i preduzeća. Portal Naučna mreža je besplatan i dostupan svima.

- Projekat će organizovati i nekoliko radionica o portalu Naučna mreža CG, kako bi svim zainteresovanim korisnicima predstavio sve usluge koje postoje na ovom portalu i kako ih koristiti - rekli su iz PKCG.

Druga grupa aktivnosti se, kako se dodaje, odnosi na unapređenje kapaciteta za zaštitu intelektualne svojine i razvoj savjetodavnih usluga za dijagnostiku u toj oblasti, odnosno potrebnim uslovima koje preduzeće treba da ispuni da bi bilo u mogućnosti da zaštiti intelektualnu svojinu.

- U tu svrhu projekat će uspostaviti posebnu stranicu na portalu Direkcije za intelektualnu svojinu koji će sadržati informacije potrebne za dijagnostiku i zaštitu intelektualne svojine - navodi se u saopštenju.

Projekat sarađuje sa Ministarstvom ekonomije, Ministarstvom nauke i Privrednom komorom, a korisnici usluga projekta su mala i srednja preduzeća, strukovna udruženja, univerziteti, istraživači i inovatori.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.