NavMenu

MILATOVIĆ: Crna Gora ima najveći pad u Evropi, emitovanje obveznica ispravna odluka

Izvor: Mina Ponedjeljak, 04.01.2021. 15:35
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/S. Matić)
Odluka o izdavanju državnih obveznica u prvoj sedmici mandata Vlade bila je ispravna i pravovremena, ocijenio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On je kazao da je ekonomska aktivnost u Crnoj Gori u trećem tromjesečju prošle godine bila manja za preko 430 mil EUR u odnosu na isti kvartal 2019.

- Istovremeno, Crna Gora je zabilježila najviši pad ekonomske aktivnosti u poređenju sa svim drugim zemljama u Evropi i to u iznosu od 27% u odnosu na isti period 2019 - napisao je Milatović na Twitteru.

Prema njegovim riječima, nakon takvih podataka Crnoj Gori bi vrlo teško da sada izađe na međunarodno tržište kapitala i pozajmi novac potreban da vrati skoro 400 mil EUR dugova koji dolaze na naplatu u ovoj godini i finansira predviđeni budžetski deficit.

- Da ne govorim o novcu potrebnom za investicije u razvojne projekte. U takvoj situaciji imali bi samo dvije opcije - da uđemo u jako težak aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ili da tražimo bilateralne kredite, koji dolaze sa političkim uslovima - rekao je Milatović.

On je naveo da je postojala i treća opcija, skoro pa nezamisliva, da kao zemlja uđemo u neservisiranje otplate dugova, ili plata i penzija.

- Nadam se da je sada jasnija odluka Vlade iz prve sedmice naseg mandata o izdavanju obveznice, kao i njena ispravnost i pravovremenost - zaključio je Milatović.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.