NavMenu

Počela primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga - Prvog dana evidentirano više od 3.000 računa

Izvor: eKapija Subota, 02.01.2021. 09:38
Komentari
Podeli
(Foto: VladKol/shutterstock.com)
Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga počeo je da važi 1. januara, kada je sistem elektronske fiskalizacije i pušten u produkciju. Izmjenama Zakona koje je Ministarstvo finansija izradilo shodno inicijativama privrednika zbog trenutne ekonomske krize izazvane pandemijom zarazne bolesti Covid-19 poreski obveznici koji na novi sistem evidentiranja prometa ne pređu 1. januara 2021. godine, moći će to da učine najkasnije do 1. juna 2021. godine.

- U prelaznom razdoblju, poreski obveznici koji su do sada promet evidentirali putem poreskih registar kasa dužni su izvršiti defiskalizaciju istih shodno Uredbi o postupku očitavanja fiskalne memorije poreske registar kase, imajući u vidu da Uredba o poreskoj registar kasi shodno odredbama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga prestaje da važi od 1. juna 2021. godine - saopšteno je iz Poreske urpave.

Kako je saopšteno, preko sistema elektronske fiskalizacije prvog dana njegove primjene evidentirano je 3.201 račun, čiji je ukupni prijavljeni promet bio 9.989 EUR. Većina računa je, kako su kazali, bila sa naplatnih punktova tunela Sozina.

- Sistem je u potpunosti funkcionalan. Proces fiskalizacije računa traje manje od šestine sekunde - navedeno je na Twitter nalogu PU.

Do sada je registrovano 1️86 poreskih obveznika, 141 poslovna jedinica, 354 operatora, po 32 proizvođača i održavaoca softvera, 27 verzija softvera i 54 elektronska naplatna uređaja.

Prve fiskalizovane račune poslalo preduzeće Monteput, koje je prešlo na novi sistem evidentiranja prometa.

Kako je ranije saopšteno, postupak elektronske fiskalizacije podrazumijeva posjedovanje digitalnog certifikata izdatog od strane certifikacionih tijela u Crnoj Gori, stalne internet veze i adekvatnog softverskog rješenja poreski obveznici, a u ponudi na crnogorskom tržištu nalaze se različita rješenja kako bi poreski obveznici obezbijedili potrebne preduslove po što ekonomičnijim uslovima u zavisnosti od potreba i mogućnosti istih.

- U cilju blagovremene i uspješne pripreme za prelazak na sistem elektronske fiskalizacije, Poreska uprava omogućava kontinuiranu stručnu i tehničku podršku poreskim obveznicima, te se očekuje da će već od 1. januara 2021. godine značajan broj obveznika započeti evidentiranje prometa shodno odredbama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga - navodi se u saopštenju.

Projekat elektronske fiskalizacije, koji podrazumijeva fiskalizaciju gotovinskih i bezgotovinskih transakcija putem interneta i u realnom vremenu, sprovodi se kao četvrta komponenta projekta "Reforma poreske administracije u Crnoj Gori", finansiran je kroz zajam Svjetske banke i ima za cilj stvaranje preduslova za još efikasnije suzbijanje sive ekonomije, imajući u vidu značaj urednog plaćanja poreza za obezbjeđenje državnog budžeta i finansiranje svih potreba u društvu, ali i sankcionisanja nelojalne konkurencije za opstanak urednih obveznika na crnogorskom tržištu.

Sva potrebna dokumentacija, radi lakše pripreme poreskih obveznika za sprovođenje projekta, dostupna je na sajtu Poreske uprave.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.