NavMenu

Benergo kreće da proizvodi struju - Mini hidroelektrana Miolje polje u Beranama uskoro će biti stavljena u funkciju

Izvor: Dan Ponedjeljak, 28.12.2020. 13:41
Komentari
Podeli
(Foto: iLUXimage/shutterstock.com)
Nakon brojnih poteškoća i prolangiranja rokova mini hidroelektrana Miolje polje, izgrađena na gradskom vodovodu ubrzo bi trebalo da se stavi u funkciju. To su potvrdili iz Opštine Berane navodeći da su radovi završeni i da se čeka da se dobije dozvola za puštanje elektrane u rad, kojom će rukovoditi opštinsko preduzeće Benergo formirano prije nekoliko godina sa ciljem da se bavi proizvodnjom, prenosom, distribucijom i trgovinom električnom energijom.

- Tokom minulih godina imali smo brojnih poteškoća i opstrukcija sa određenih adresa kada je u pitanju izgradnja hidroelektrane na gradskom vodovodu. No, napokon došlo se do valjanog rješenja. Oprema je postavljena i završeno priključenje elektrane na distributivni sistem. Sada se čekaju samo odgovarajuće dozvole da se elektrana pusti u rad i to će se, nadamo se, desiti vrlo brzo - kazali su iz lokalne uprave.

Naglasili su da se radi o korisnoj i isplativoj investiciji s obzirom da će naznačena elektrana godišnje ostvarivati značajne prihode.

- Snaga ove male hidroelektrane biće oko 300 kilovata, što znači da će na godišnjem nivou proizvoditi struju u vrijednosti od oko 250.000 EUR. Kao što je poznato mi proizvedenu struju ne možemo direktno koristiti, već ćemo je usmjeravati ka elektroenergetskom sistemu Crne Gore. Ali, za novac koji budemo dobijali od prodaje struje iz ove minielektrane moći će da se podmire kompletni troškovi gradske rasvjete - istakli su iz lokalne uprave, odbacujući kao potpuno neosnovane glasine da će izgradnja pomenute mini hidroelektrane negativno uticati na kvalitet vode sa gradskog vodovoda.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.