NavMenu

Počeo sudski spor države protiv Vektre Jakić - Za koncesije duguju 8,8 mil EUR

Izvor: Mina Četvrtak, 17.12.2020. 10:19
Komentari
Podeli
(Foto: mojo cp/shutterstock.com)
Država je u sporu, koji je zbog duga za koncesije pokrenula protiv Vektre Jakić, tužbeni zahtjev sa prvobitnih 5,8 mil EUR povećala na 8,8 miliona. Od toga se 6,4 mil EUR odnosi na dug za koncesije od 2011. do 2017. godine, a 2,4 miliona na kamate, piše Pobjeda.

Do promjene je došlo jer je ukinuto rješenje Poreske uprave o reprogramu, prema kojem Vektra Jakić ništa nije plaćala. Država je tužbom tražila i određivanje privremene mjere kojom će svi računi Vektre biti blokirani na taj iznos.

Iz kompanije osporavaju nadležnost Privrednog suda, ukazujući da je ugovorom o davanju prava na korišćenje, uzgoj i zaštitu šuma i izgradnju i održavanje šumskih saobraćajnica, ukoliko se ne postigne dogovor između ugovornih strana, predviđena arbitraža.

Oni osporavaju i aktivnu legitimaciju države, navodeći da taj iznos od njih već naplaćuje Poreska uprava i preduzima mjere iz svoje nadležnosti donoseći rješenja o prinudnoj naplati neplaćenih rata po reprogramu. Oni smatraju da se na taj način sprovode dva postupka naplate istog duga.

Više je postupaka koje je Vektra Jakić ranije pokrenula protiv Uprave za šume i Ministarstva poljoprivrede, zbog neslaganja oko naknada za koncesije, a koji su od uticaja na visinu duga, zbog čega predlažu prekid postupka po tužbi države do pravosnažnog okončanja ranije započetih postupaka.

Jedan od njih je i postupak u kom Vektra Jakić traži da sud utvrdi da je ugovor o koncesijama koji je država raskinula sredinom prošle godine i dalje na snazi.

Pripremno ročište kod sutkinje Nataše Bošković je odloženo kako bi procijenila da li postupak može da se vodi pred Privrednim sudom, imajući u vidu da se, po istom pitanju, vodi i pred Upravnim. Ipak, Vektra Jakić i dalje ima pravo da eksploatiše šume u državnom vlasništvu, jer je Privredni sud privremenom mjerom Upravi za šume zabranio da je u tome ometa do pravosnažnog okončanja ovog spora.

Žalbu države na takvu odluku vijeće Privrednog suda je odbilo, jer je Vektra, kako je navedeno, učinila vjerovatnim da je sporni ugovor još na snazi, imajući u vidu da je njime predviđena arbitraža u slučaju spora, te da ga nije moguće raskinuti jednostrano ili u upravnom postupku.

O raskidu ugovora odlučivaće i Upravni sud, jer je Vektra Jakić protiv rješenja Ministarstva, koje je potvrdilo odluku Uprave za šume o raskidu, pokrenula upravni postupak.

Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore bio je stava da se trebalo sačekati sa privremenom mjerom, kako bi se izbjegla situacija da dva suda donesu različite odluke o istom pitanju. Imajući u vidu da je, kako smatraju, Privredni sud već zauzeo stav da ugovor nije mogao biti raskinut na ovaj način, pitaju se koju sudsku odluku će država morati da ispoštuje ako odluka Upravnog suda bude eventualno odbijanje tužbe Vektre Jakić.

Pred Privrednim sudom od prošlog ljeta traje postupak za utvrđivanje eventualnih razloga za uvođenje stečaja, koji, ovog puta, traži Poreska uprava.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.